23/12/09

Πανετόνε: Το Χριστόψωμο!

Το πανετόνε με την τυπική του φόρμα-τρούλο χαρακτηρίζει το μιλανέζικο τραπέζι τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Έχει παγανιστική προέλευση και το συναντάμε στην Λομβαρδία λίγο μετα το 1000 μΧ. Μπροστά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λοιπόν, ο αρχηγός της οικογένειας έριχνε λίγο από το κρασί του στη φωτιά, μαζί με κλαδιά καρπούς Ακεύθου (αγριοκυπάρισσο) κι αφού χάραζε ένα σταυρό στην επιφάνεια του ψωμιού, το μοίραζε στα μέλη της οικογένειας. Ένα μικρό κομμάτι του ιερού ψωμιού φυλαγόταν για τα επόμενα Χριστούγεννα. Το ψωμί ετοιμαζόταν με μεγάλη φροντίδα μονάχα από κατάλευκο αλέυρι, υλικό που υπογράμμιζε την ξεχωριστή του σημασία. Το χριστόψωμο λοιπόν ονομάσθηκε "pan del ton" δηλαδή ψωμί πολυτελείας, κι απο κει "panettone". Με τον καιρό το πανετόνε έγινε γλυκό κεικ σε διάφορες παραλαγές και το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό σε όλη την Ιταλία.


ΥΛΙΚΑ:

300 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο μαλακό
50 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό χλιαρό
2 κουταλάκια ξερή μαγιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
6 κρόκοι αυγών
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι
100 γρ. σταφίδες (μαύρες και ξανθές)
50 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
Επιπλέον: Βούτυρο για τη φόρμα και λίγο επιπλέον για το γλυκό, Λαδόχαρτο, Φόρμα για πανετόνε ή άλλη ψηλή φόρμα 16 εκ. διάμετρο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμιγνύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακούβα και ρίχνετε το ζεστό νερό, τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Ζυμώνετε καλά και όταν η ζύμη θα πλάθεται σε μπάλα, ρίχνετε και το μαλακό βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια. Ξαναζυμώνετε για άλλα 10 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη.

Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει γι μία ώρα περίπου. Την ξαναζυμώνετε ελαφρά, προσθέτοντας τα φρουί γλασέ και τις σταφίδες. Πλάθετε τη ζύμη σε ρολό, προσέχοντας τα φρουί γλασέ και οι σταφίδες να μην μείνουν στην επιφάνεια.

Βουτυρώνετε την φόρμα και την καλύπτετε με λαδόχαρτο ψησίματος. Βάζετε μέσα τη ζύμη και την αφήνετε πάλι να φουσκώσει για άλλα 40 λεπτά.

Προθερμένετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (180 αν ψήσετε με αέρα). Χαράζετε σταυρωτά την επιφάνεια του γλυκού, το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και ψήνετε για 10 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς (160 αν ψήσετε με αέρα) και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά. Ενδιάμεσα, βουτυρώνετε άλλες μία – δύο φορές την επιφάνεια του γλυκού.

Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρετε. Βγάζετε το λαδόχαρτο και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.


http://www.radicio.com/