3/7/10

Γιόγκα: ένωση, συγχώνευση και συνειδητοποίηση της πλήρους αρμονίας


 Η Γιόγκα είναι μία μέθοδος ταλάντωσης ανάμεσα στις ανώτερες ευεργετικές όψεις του Σύμπαντος σε αντιστοιχία με τα εσωτερικά επίπεδα του ατόμου. Με άλλα λόγια το Σύμπαν είναι ο Μακρόκοσμος και η ύπαρξη του ασκούμενου είναι ο Μικρόκοσμος. Η Γιόγκα είναι απλά ο καταλύτης για την ένωση με τις ευεργετικές ενέργειες. Υπάρχουν επίσης οι ενέργειες του θανάτου, του πόνου και της καταστροφής, ότι έρχεται σε αρμονία με αυτές τις ενέργειες, δεν είναι Γιόγκα!

Η Γιόγκα συμπεριλαμβάνει βαθμιαίες επεκτάσεις του συνειδητού από το μετρήσιμο προς το άπειρο. Μέσα από τις τεχνικές της Γιόγκα το επίπεδο του συνειδητού επεκτείνεται σε σπουδαίο βαθμό και ο λαμβάνων χώρος της ανώτερης αντίληψης φτάνει στην υπέρτατη εξέλιξη της. Η επιστήμη εξάλλου έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 3,5% της ικανότητας του εγκεφάλου μας. Μία από τις κύριες ιδέες της Γιόγκα είναι ότι αν δεν εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας, δεν χρησιμοποιούμε παρά ένα πολύ μικρό μέρος της δύναμης μας. Με άλλα λόγια, όλοι μας κατέχουμε μέσα μας ένα σπουδαίο σύμπλεγμα λειτουργιών, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς να επωφεληθούμε. Όλες οι μορφές της Γιόγκα ξεκινούν από δύο θεμελιώδεις ιδέες: 1. Το ανθρώπινο ον είναι μία μινιατούρα του Σύμπαντος και 2. Η αρχή του μαγνητικού συντονισμού.

Ο συντονισμός είναι το θεμελιώδες μυστικό ολόκληρης της πρακτικής της Γιόγκα. Σε οποιαδήποτε ανάλυση, όποια μορφή της Γιόγκα ή οποιαδήποτε τεχνική της Γιόγκα είναι στην πραγματικότητα μια επιδέξια μέθοδος που τοποθετεί τον Μικρόκοσμο του ασκούμενου σε συντονισμό με ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα επίπεδα ενέργειας του Μακρόκοσμου. Η αναλογία του ραδιόφωνου, ταιριάζει απόλυτα εδώ. Το Σύμπαν είναι κάτι σαν ένας κεντρικός ραδιοφωνικός σταθμός, καθώς το άτομο ενεργεί σαν ένα ράδιο που εκπέμπει και λαμβάνει. Συνεπώς οποιαδήποτε κοσμική ενέργεια εκπεμφθεί από ένα κοσμικό κέντρο, γαλαξία, ή αστέρι, μπορεί να ληφθεί από την αντίστοιχη μήκους κύματος εστία μέσα στο άτομο, με τον ίδιο τρόπο που ένα ράδιο μπορεί και συντονίζεται με διαφορετικές συχνότητες. Μέσα μας, όλοι έχουμε σημεία αντιστοιχίας με τις ενέργειες του Μακρόκοσμου, και αφού δεν ήμαστε όλοι Γιόγκι, αυτά τα σημεία είναι λανθάνοντα ή κοιμώμενα.

Συνεχίζοντας την αναλογία μας με το ράδιο, μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή συντονισμού στον άνθρωπο, είναι το μυαλό, και αυτό είναι η δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης. Μέσα από την αυτοσυγκέντρωση και συγκεκριμένες τεχνικές της Γιόγκα, το όν αναπτύσσει τον συντονισμό και αφυπνίζει τα κρυμμένα σημεία αντιστοιχίας συντονισμού. Αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα. Επομένως οποιαδήποτε τεχνική της Γιόγκα που εξασκείται χωρίς την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση του μυαλού την κάνει πιο πολύ σαν γυμναστική. Αφότου η αυτοσυγκέντρωση απαιτεί εστίαση του μυαλού πάνω σε ακριβή ζώνη, ο ασκούμενος πρέπει επίσης να γνωρίζει ακριβώς που να συγκεντρωθεί για να συντονιστεί με τις κοσμικές και τις γαιώδεις ενέργειες. Αυτό ακόμα είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα και λιγότερα γνωστά μυστικά της Γιόγκα. Συνεπώς η αυτοσυγκέντρωση και η επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε άσκηση, είναι ουσιώδης.

Με αυτόν τον τρόπο, η σκέψη γίνεται δύναμη και είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις που εκπέμπουμε. Αν εκπέμψουμε κακές σκέψεις, μέσω του συντονισμού θα λάβουμε ενισχυμένες κακές σκέψεις. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιος οφείλει να πλησιάσει την Γιόγκα με θετική και ευεργετική διάθεση, αποβάλλοντας κάθε κακή, άχρηστη ή επιβλαβή σκέψη.

Μέσω του συντονισμού, έχει κανείς ελεύθερη πρόσβαση στις απεριόριστες, βασικά ατελείωτες, ενέργειες του Μακρόκοσμου, καθώς η ενέργεια του Μικρόκοσμου είναι περιορισμένη. Αυτό εξηγεί πολλά από τα φαινομενικά «θαυμαστά» επιτεύγματα που έχουν κάνει διάσημους τους μεγάλους Γιόγκι.

Ο εξαγνισμός του ασκούμενου είναι ακόμα απαραίτητος για να αυξήσει τον συντονισμό. Αυτό επιτρέπει στην ενέργεια να ρέει ανεμπόδιστα και ταυτόχρονα επιτρέπει στον ασκούμενο να την ελέγχει. Ο εξαγνισμός επίσης εγγυάται συντονισμό μόνο με τις ευεργετικές ενέργειες, σε αντίθεση με τις ακάθαρτες όψεις.

Από την παραπάνω ανάλυση, γίνεται ξεκάθαρο ότι κάθε επίπεδο του Σύμπαντος έχει ένα αντίστοιχο σημείο μέσα στον ανθρώπινο Μικρόκοσμο. Αυτά τα σημεία ονομάζονται κέντρα δύναμης, πλέγματα, ουσίες (σύμφωνα με τον Πλάτωνα), ή στα Σανσκριτικά τσάκρα. Ο σκοπός της Γιόγκα είναι να αφυπνίσει, να ενεργοποιήσει χαρούμενα και να αναπτύξει και τα επτά κέντρα δύναμης.

Συνήθως ο κοινός άνθρωπος έχει ένα κυρίαρχο τσάκρα, το οποίο είναι μια μικρή έμφυτη εξέγερση ενός ή περισσοτέρων τσάκρα. Τα χαρακτηριστικά αυτού του συγκεκριμένου τσάκρα φανερώνουν την συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης του ατόμου.

Μέσω της αντιστοιχίας με τα επτά επίπεδα του Σύμπαντος, τα επτά τσάκρα περιγράφουν την σταδιακή μεταλλαγή του φάσματος των συχνοτήτων του ορατού και του πνεύματος. Αυτά τα επίπεδα ενεργούν και αλληλεπιδρούν μέσω του συντονισμού. Όταν ενεργοποιηθούν σωστά κάθε ένα από αυτά τα επτά συστήματα, τότε παράγουν ένα συγκεκριμένο πεδίο ενέργειας, ή αλλιώς σφαίρα ενέργειας. Η ένταση αυτού του πεδίου είναι ανάλογη με τον βαθμό της ενεργοποίησης.

Στο sampi εφαρμόζεται το παραδοσιακό σύστημα του Πατάντζαλη (hatha Γιόγκα), τα οκτώ στάδια της Γιόγκα καθώς και άλλα συστήματα της Γιόγκα, που μαζί με την hatha Γιόγκα, έχουν τον ίδιο ουσιώδη στόχο. Την κατάκτηση του Απόλυτου ή την τελειότητα του ανθρωπίνου όντος.

Οκτώ στάδια της Γιόγκα

1. Yama, ή ¨περιορισμοί¨. Συμπεριλαμβάνει τους κανόνες της συμπεριφοράς, έτσι ώστε να φτάσεις σε μία κατάσταση βαθειάς αρμονίας με όλα τα άλλα όντα.

2. Niyama, ή γενικές κατευθύνσεις. Συμπεριλαμβάνει τους κανόνες της συμπεριφοράς, έτσι ώστε να φτάσεις σε μία κατάσταση βαθειάς εσωτερικής ισορροπίας.

3. Asana, οι τοποθετήσεις (στάσεις). Βάζει τον άνθρωπο έτσι ώστε να συντονιστεί, ή να έρθει σε πλήρη συμφωνία με συγκεκριμένες ευεργετικές όψης του Μακρόκοσμου. Μέσα από τις Asana κανείς έχει στόχο να καταφθάσει σε βιοενεργητική ισορροπία, χρησιμοποιώντας τεχνικές που αυξάνουν την επαγρύπνηση της ύπαρξης.

4. Pranayama, οι τεχνικές των Γιόγκι για να «ρυθμίσουν» τη ζωτική αναπνοή. Μέσα από αυτό ο ασκούμενος γίνεται γνώστης του prana, της λεπτοφυούς και ζωτικής σημασίας συμπαντικής ενέργειας. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι αυτές οι ανάσες διαφέρουν από τις απλές τακτικές αναπνοών! Ο ασκούμενος σκοπεύει να ισορροπήσει ψυχο-νοητικές ενέργειες μέσα από ειδικές τεχνικές αναπνοών.

5. Pratyahara, η απόκλιση της προσοχής στον εαυτό μας. Με άλλα λόγια η αναρρόφηση όλων των αισθήσεων μέσα στον εαυτό μας. Η προσπάθεια να γνωρίσουμε ένα αντικείμενο μέσα από την απόκλιση των ανερχόμενων αισθήσεων. (οπτική ενός αντικειμένου από το υποκείμενο).

6. Dharana, συγκέντρωση. Η στιγμιαία γνώση του αντικειμένου μέσα από την απουσία του ανερχόμενου εγώ. (π.χ. η μερική όψη ενός αντικειμένου, αλλά ακόμα με παράσιτα).

7. Dhayna, διαλογισμός. Ολοκληρωτική γνώση ενός αντικειμένου λόγω της εκμηδένισης του απατηλού εγώ. (υπάρχει γνώση του αντικειμένου χωρίς την νοερή επέμβαση του εγώ).

8. Samadhi, το στάδιο της συνειδητοποίησης του ουσιώδη Εαυτού μας. Αυτό προσδίδει απόλυτη γνώση μέσω της ένωσης μεταξύ της απόλυτης ουσίας του μικρόκοσμου της ύπαρξης και της απεριόριστης ουσίας του Μακρόκοσμου.


Οι διακλαδώσεις του συστήματος της Γιόγκα

Bahiranga-yoga (το εξωτερικό, ορατό μέρος της Γιόγκα)

Karma yoga: η Γιόγκα μέσα από την οποία γίνεσαι ένα με το υπέρτατο μέσω της κίνησης. Όταν τα αποτελέσματα ή τα ‘φρούτα’ της κίνησης αφιερώνονται στο θεϊκό.

Bhakti yoga: η Γιόγκα της παγκόσμιας αγάπης, της αυταπάρνησης και της αυτόπροσφοράς στο Ανώτερο.

Raja-yoga: (η βασιλική Γιόγκα, η ανώτερη Γιόγκα), ή Antaranga-yoga, η εσωτερική Γιόγκα, του συνειδητού. Η Γιόγκα της ένωσης με το Μακροκοσμικό, στοχεύοντας την ενίσχυση της δύναμης της σκέψης, την απόκτηση πλήρους ελέγχου του μυαλού και την αφύπνιση του Τρίτου Ματιού (ajna chakra).

Jnana yoga: η Γιόγκα της ένωσης με τις υπέρτατες δυνάμεις της σκέψης, της διαίσθησης και την αφύπνιση της ικανότητας της διάκρισης.

Laya yoga: η Γιόγκα της τέλειας ένωσης με συγκεκριμένες άπειρες σφαίρες των δυνάμεων του Σύμπαντος.

Mantra yoga: η Γιόγκα μέσα από την οποία καθιστάς τον εαυτό σου σε συντονισμό με διάφορες περίπλοκες ενέργειες του Σύμπαντος μέσα από διάφορους αρχικούς (ονοματοποιημένους) ήχους.

Tantra yoga: η Γιόγκα της απόλυτης επέκτασης του πεδίου του συνειδητού, ή της ολιστικής Γιόγκα, που συμπεριλαμβάνει ένα σύνθετο εύρος μεθόδων και τεχνικών. Ενσωματώνουν την σεξουαλική ενέργεια ανάμεσα σε άλλες, με σκοπό να επιτύχουν πνευματική εξέλιξη μέσω της μεταστοιχείωσης και της εξιδανίκευσης του σεξουαλικού δημιουργικού δυνητικού στον άνδρα και την γυναίκα.

Kundalini yoga: η Γιόγκα της εξέγερσης και της κατεύθυνσης προς την κολοσσιαία υποβόσκουσα δύναμη, που βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής μας στήλης, στο muladhara chakra.

Yantra yoga: η Γιόγκα της τηλεπαθητικής ένωσης με συγκεκριμένες ενέργειες ή σφαίρες δυνάμεων του Σύμπαντος, με οδηγό ειδικών γεωμετρικών διαγραμμάτων που έχουν συλληφθεί και έχουν αποκαλυφθεί για αυτόν τον λόγο.

Kriya yoga: η Γιόγκα του έσχατου εξαγνισμού και συντονισμού με αγνές ενέργειες.

Nada yoga: η Γιόγκα της συγχώνευσης με οδηγό τους εσωτερικούς ήχους (nada).

Svara yoga: η Γιόγκα των μυστικών ρυθμών της Φύσης, που βρίσκονται στην γνώση αόρατων δυνάμεων και τη συσχέτιση τους με τις επιδέξιες αναπνοές του ανθρώπου έτσι ώστε να εκτεθούν οι κρυμμένες αιτίες των συμπαντικών διαδηλώσεων.

Hatha yoga: η πιο δημοφιλής μορφή Γιόγκα στην Δύση, η οποία βασίζεται στην εξισορρόπηση των θεμελιωδών πόλων του όντως, τις ηλιακές (+) και τις σεληνιακές (-) ενέργειες. Στοχεύει στον τελειότερο έλεγχο πάνω στο σώμα, την ανάνηψη ή την διατήρηση της υγείας, και τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις ζωτικές ενέργειες.

Γενικά όλα τα παραπάνω συστήματα της Γιόγκα και η Hatha Yoga ειδικά, δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με καμία θρησκεία. Ο πιστός κάθε θρησκείας ή ο μη πιστός ή ακόμα και ο άθεος, μπορούν με επιτυχία να εξασκηθούν σε οποιοδήποτε σύστημα της Γιόγκα. Δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται ότι θα τους υποβληθούν αρχές που θα έρθουν σε αντίθεση με τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

http://www.sampi.gr/indexgr02.html