16/6/10

Cesare Pavese "La bella estate"

Το ωραίο αυτό καλοκαίρι κυλάει στο Τορίνο της δεκαετίας του ‘40, μια επαρχιακή πόλη που μεταμορφώνεται γοργά σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, διαλύοντας τις ρομαντικές ψευδαισθήσεις του παλιού κόσμου. Οι μετανάστες συρρέουν από το Νότο στην εύφορη κοιλάδα του Πιεμόντε και χάνονται μέσα στο πλήθος. Στο Τορίνο αναζητούν δουλειά και ανωνυμία, ελευθερία και καινούργιες εμπειρίες, συγκινήσεις, γεγονότα συνταρακτικά, όπως η Τζίνια, η πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας που δουλεύει σ’ ένα μοδιστράδικο.

Το "Ωραίο καλοκαίρι" είναι η σύντομη ιστορία της Τζίνια και της Αμέλια - μια κοριτσίστικη φιλία, ένα ερωτικό τρίγωνο, ένα λαϊκό ρομάντζο. Μέσα απ’ αυτό το χρονικό ενός ευτυχισμένου καλοκαιριού, του μελαγχολικού φθινοπώρου και του σκληρού χειμώνα που ακολουθούν, ο Τσέζαρε Παβέζε περιγράφει τα στάδια μιας πολλαπλής γνωριμίας, μιας μύησης σ’ ένα θαυμαστό κόσμο και μιας πολλαπλής απώλειας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας της ενηλικίωσης.

Εκδότης ΠΑΤΑΚΗ, 2000
Μετάφραση ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ

Η άποψη του Viewer

Όπως για κάθε κλασσικό συγγραφέα αρκεί μια απλή ιστορία χωρίς φοβερό σασπένς για να γραφτεί ένα καλό βιβλίο. Ο τρόπος που ξετυλίγει ο Παβέζε την ιστορία αυτών των παιδιών, τα θηλυκά συναισθήματα, τα άγουρα καρδιοχτύπια, την ανίχνευση του κορμιού, επίσης η οικειότητα που αυξάνει σταδιακά με τον αναγνώστη και μεταξύ των ηρώων, οι κρυφές τους σκέψεις, η φιλία, ο έρωτας, η ενηλικίωση, οι αποκαλύψεις, πλάθουν με μεγάλη δεξιοτεχνία έναν όμορφο κόσμο όπως είναι στ' αλήθεια, απλών ανθρώπων με απλές ζωές. Κι όμως δε σε αφήνει να βαρεθείς, δε χρειάζεται κάποιο τρικ για να σε ξυπνήσει, μιλά για τον έρωτα θίγοντας διαφόρων ειδών συναισθήματα και πράξεις χωρίς προστυχιά, κάτι δύσκολο να συμβεί πια στις μέρες μας. Ένα όμορφο και λαμπερό βιβλίο, ένα ωραίο καλοκαίρι. Ξ.Π.