9/3/10

Tο Μιλάνο ξανασυναντά την τέχνη μας

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το ένδοξο παρελθόν της. Αλλά ένας τόπος που εξακολουθεί να δημιουργεί μέσα από την τέχνη». Με αυτό το σύνθημα από σήμερα έως και την Πέμπτη το «Μιλάνο συναντά την Ελλάδα».


Από την παράσταση UNA της ομάδας «Rootless Root» της Λίντας Καπετανέα

Είναι η τρίτη χρονιά που το «δίγλωσσο» φεστιβάλ της «Σatellart»,που έχει σκοπό την άμβλυνση της απόστασης μεταξύ Μιλάνου και Ελλάδας, πραγματοποιείται στον ιστορικό χώρο τού Piccolo Teatro. Η Λυδία Κονιόρδου, η Μάρθα Φριντζήλα, η Λίντα Καπετανέα είναι μερικές μόνο από τις καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση με θεματικό άξονα «Ψυχή γένους θηλυκού». Η γυναίκα ως δημιουργός, ως ερμηνεύτρια, ως μούσα...

Το «ταξίδι» ξεκινά σήμερα με τη Λυδία Κονιόρδου και την παράσταση «Γυναικείες μορφές στο αρχαίο ελληνικό δράμα: η γυναίκα από θύμα, θύτης». Πρόκειται για μια αναδρομή στους μονόλογους της Ηλέκτρας, της Μήδειας, της Ιφιγένειας και της Εκάβης, τους οποίους εμπλουτίζουν μουσικά ιντερμέδια.

Αύριο θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη προβολή η παραγωγή του Φεστιβάλ «Μ.U.S.Α». Πρόκειται για μια παράσταση κίνησης, ήχου και εικόνας, που βασίζεται στη συνεργασία του ελληνικού μπαρόκ μουσικού συνόλου Latinitas Nostra και της ιταλοελβετικής ομάδας διαδραστικού χορού ΑΙΕΡ-Ariella Vidach (Avventure in elicottero prodotti). Το πρώτο σχήμα απαρτίζουν οι Θεοδώρα Μπάκα, Ιάσων Ιωάννου, Θεόδωρος Κίτσος, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.Οι δύο ομάδες θα «ξετυλίξουν», μέσα από τα δικά τους μέσα έκφρασης, τα νήματα της μουσικής της Βενετσιάνας συνθέτριας του 17ου αιώνα Μπάρμπαρα Στρότσι.

Την Πέμπτη η ομάδα σύγχρονου χορού «Rootless Root» της Λίντας Καπετανέα θα παρουσιάσει την παράσταση «UNA», μια «σωματική» όπερα (shouting opera), με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και του Βασίλη Μαντζούκη.

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του Μιλάνου. Την Παρασκευή το Φεστιβάλ Milano Incontra la Grecia θα συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο «Le forme del Nuovo» («Νέες φόρμες») του ιδρύματος Fondazione Cariplo με εισήγηση της διευθύντριας τού «Bios», Γαβριέλλας Τριανταφύλλη.

Τον Ιούνιο του 2010 θα παρουσιαστεί έκθεση με θέμα τη γυναίκα ως δημιουργό από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Antonio Mazzotta στον εκθεσιακό χώρο Spazio Oberban. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί το Karaoke Poetry Bar, στο οποίο το κοινό θα απαγγέλει ποιήματα νέων Ελλήνων και Ιταλών ποιητών, ενώ στην ίδια αίθουσα θα παρουσιάζονται video με απαγγελίες Ελλήνων καλλιτεχνών.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και καλλιτεχνική επιμέλεια Μαριέλλας Κεσίσογλου.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.milanoincontralagrecia.com/

Πηγή http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/03/2010&id=139597