28/5/10

ΒΙΒΛΙΟ: "Μετά το σεισμό"

"Η οικονομία άνθιζε. Ο κόσμος είχε περισσότερα χρήματα απ’ όσα μπορούσε να ξοδέψει. Και τότε χτύπησε ο σεισμός.

Για τους πρωταγωνιστές τού Μετά το σεισμό, η βιβλική καταστροφή του Κόμπε είναι η ηχώ από ένα παρελθόν που έχουν θάψει εδώ και καιρό.

Μια γυναίκα παρατάει τον άντρα της, γιατί «είναι άδειος». Ένας ζωγράφος, που φοβάται τα ψυγεία, ανάβει τελετουργικές φωτιές στην παραλία.

Μια γιατρός κουβαλάει μέσα της μια μυστηριώδη πέτρα. Ένας γιγάντιος βάτραχος σώζει το Τόκιο από τον καταστροφικό σεισμό που ετοιμάζει το τεράστιο Σκουλήκι.

Ο Χαρούκι Μουρακάμι, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, ανατέμνει με την απαράμιλλη μαγεία του την ανθρώπινη κατάσταση και τη βία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του σύγχρονου κόσμου."

XAΡOYKI MOYΡAKAMI  "Μετά το σεισμό"
Εκδότης: Ωκεανίδα
Μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης
Σελίδες: 234
Ημ. Έκδοσης: 09/10/2009

Η άποψη του Viewer:

Τα διηγήματα του Χαρούκι Μουρακάμι μοιάζουν με υπέροχα κάδρα που φτιάχτηκαν για να ειδωθούν από κάποια απόσταση. O συγγραφέας χρησιμοποιεί με άνεση και φρεσκάδα την παλέτα του, σκιτσάροντας τα πρόσωπα με απλές γραμμές χωρίς όμως αυτό να τους στερεί υπόσταση και ρόλο. Συμπληρώνει με πινελιές  μεταφυσικές, συμβολικές, εικαστικές, που άλλοτε θολώνουν κι άλλοτε τονίζουν το τελικό αποτέλεσμα, πάντα με τη μοναδική του δεξιοτεχνία. Γνήσιο τέκνο της ιαπωνικής λογοτεχνικής παράδοσης αλλά και εραστής της δυτικής κουλτούρας ο Χ.Μ. επιλέγει τί να διατηρήσει και τί να αποφύγει απ' τις δυο τους. Κρατά λοιπόν την λεπτότητα και τη μαγευτική ποιητική οπτική που είναι κυρίαρχη στην ιαπωνική τέχνη, επίσης την μινιμαλιστική φόρμα και την κομψή δομή του λόγου, για να θίξει ωστόσο με τόλμη τα εσωτερικά και υπαρξιακά ζητήματα της ανθρώπινης ψυχής, ξεδιπλώνοντας  τους ήρωές του μονάχα όταν εκείνοι συμφωνήσουν ν' απογυμνωθούν στα μάτια του θεατή, χωρίς δραματικότητα και μιλώντας στα ίσια, καταρίπτοντας έτσι τα ταμπού της συνεσταλμένης ιαπωνικής ιδιοσυγκρασίας. Ξ.Π.