18/5/10

18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε για τον εορτασμό του 2010 το θέμα «Μουσεία για την Κοινωνική Αρμονία». Με την επιλογή αυτού του θέματος το ΙCOM επιθυμεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα Μουσεία στη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της βιο-ποικιλότητας ως κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένο με την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αειφορία. Τα Μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη προωθώντας τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενα Ιδρύματα για το 2010 να είναι το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα γίνει στην Αθήνα, στις 18 Μαΐου, στο Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ένα από τα τιμώμενα Μουσεία. Θα ακολουθήσει γιορτή με μουσική εκδήλωση και παραδοσιακά εδέσματα στον πεζόδρομο της οδού Μελιδώνη, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 11-26 Μαΐου. Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Mουσεία και Iδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Την Τρίτη, 18 Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Βόλτα στα πέντε σημαντικότερα μουσεία του κόσμου...

Galleria degli Uffizi, Firenze

Botticelli's VENUS   http://www.firenzemusei.it/uffizi/

Musée du Louvre, Paris
Η αγνώστου καλλιτέχνη, Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης (αν και η θέση της θα άρμοζε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών)

Museo del Prado, Madrid
Velαzquez's LAS MENINAS

Musei Vaticani, Roma
Michelangelo's "Il Giudizio Universale" CAPPELLA SISTINA http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html  

MoMA-The Museum of Modern Art, New York
Vincent van Gogh -The Starry Night