27/2/10

Ο Έλλην θέλει το Γερμανό του...


Με φακελάκι προχώρησε τις υποθέσεις του ένα εκατομμύριο πολίτες το 2009.
Στα 787 εκατ. ευρώ το κόστος της διαφθοράς!

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πλήρωσαν «φακελάκι» ή «γρηγορόσημο» τη χρονιά που πέρασε, για να εξυπηρετηθούν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα έφτασε τα 787 εκατομμύρια ευρώ το 2009, ποσό αυξημένο κατά 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008.

Στην τελευταία έρευνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, το 13,4% των ελληνικών νοικοκυριών αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς μέσα στη χρονιά που πέρασε. Η διαφθορά στο δημόσιο είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα που παρουσιάστηκε την Τρίτη, από τα περιστατικά διαθφοράς που αναφέρθηκαν το 33,5% αφορούσαν σε νοσοκομεία. Ακολουθούν πολεοδομίες και εφορίες, όπου οι αναφορές για διαθφορά ξεπέρασαν το 15%. Και στις τρεις περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το 2008.

Αντίθετα, σε υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών τα περιστατικά διαφθοράς εμφανίζονται αρκετά μειωμένα (1,8% έναντι 6,6% το 2008).

Ανάμεσα στις ιδιωτικές υπηρεσίες, τις πρώτες θέσεις της διαφθοράς καταλαμβάνουν οι κλινικές, οι τράπεζες, οι δικηγόροι και οι ιδιώτες γιατροί (με ποσοστά από 15,5% έως 9%).

Κι ενώ στον ιδιωτικό τομέα είναι σπανιότερα τα περιστατικά διαφθοράς που αναφέρονται, τα ποσά που δαπανώνται είναι υψηλότερα. Όπως διαπιστώνει η «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», στις ιδιωτικές υπηρεσίες το κάθε είδους «φακελάκι» φτάνει κατά μέσο όρο τα 1.671 ευρώ, ενώ στο δημόσιο τομέα η μέση «ταρίφα» είναι 1.355 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν πέρυσι περίπου 462 εκατομμύρια ευρώ σε διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες και άλλα 325 εκατομμύρια σε αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες.

http://www.in.gr/news/article.asp