5/1/10

Marc Levy: Η συγγραφή είναι ένα υπέροχο ταξίδι!

Ο Μαρκ Λεβί γεννιέται στις 16 Οκτωβρίου 1961 στην περιοχή Hauts-de-Seine της Γαλλίας. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών γίνεται εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό και μετά από τρία χρόνια διορίζεται Περιφερειακός Διευθυντής του Τμήματος Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στο Παρίσι. Τα έξι χρόνια που δουλεύει για τον Ερυθρό Σταυρό, σπουδάζει ταυτόχρονα στο πανεπιστήμιο Paris-Dauphine. Στα τέλη του 1983, στο δεύτερο έτος των σπουδών του, ο Μαρκ Λεβί ιδρύει την πρώτη του εταιρία, τη Logitec France και την επόμενη χρονιά φεύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συστήνει δύο εταιρίες ειδικευμένες στη σύνθεση της ψηφιακής εικόνας, τη μια στην Καλιφόρνια και την άλλη στο Κολοράντο.

Ύστερα από επτά χρόνια παραμονής στην Αμερική, τη δεύτερη πατρίδα του, όπως λέει, επιστρέφει στο Παρίσι και στήνει ένα αρχιτεκτονικό γραφείο μαζί με δύο φίλους του, έναν αρχιτέκτονα και έναν μηχανικό. Συνδέοντας την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική και την τεχνική κατασκευών, η εταιρία Eurythmic-Cloiselec εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στη Γαλλία.
Εκείνον τον καιρό, ο Μαρκ Λεβί αρχίζει να γράφει ερασιτεχνικά. Το 1998 περνά τον ελεύθερο χρόνο του δουλεύοντας πάνω στο μυθιστόρημα Κι αν ήταν αλήθεια (Et si c’était vrai), μια ιστορία που επινόησε για τον γιο του Λουί. Στις αρχές του 1999, η αδερφή του, η οποία είναι σεναριογράφος, τον ενθαρρύνει να το στείλει στις Εκδόσεις Robert Laffont. Οκτώ μέρες αργότερα, ο Μαρκ Λεβί δέχεται ένα τηλεφώνημα: δέχονται να το εκδώσουν.


Το πρώτο του μυθιστόρημα γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από το αναγνωστικό κοινό και μπεστ σέλερ στη Γαλλία για το 2000. Η ερωτική ιστορία που περιγράφει συζητήθηκε πολύ. Ένας νεαρός αρχιτέκτονας δέχεται την επίσκεψη μιας παράξενης κοπέλας η οποία ισχυρίζεται ότι είναι πνεύμα και ότι το σώμα της βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο. Το βιβλίο είχε τέτοιον αντίκτυπο, ώστε η κινηματογραφική εταιρία DreamWorks αγόρασε τα δικαιώματά του τον Οκτώβριο του 1999. Τον Σεπτέμβριο του 2005, οι κινηματογραφόφιλοι σε όλο τον κόσμο απόλαυσαν την ταινία «Just like heaven» σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστές τους Pις Γουίδερσπουν και Μαρκ Ρούφαλο.

Έπειτα από την απίστευτη επιτυχία του 2000, ο Μαρκ Λεβί αποφασίζει να αφήσει την αρχιτεκτονική εταιρία του. Μετακομίζει στο Λονδίνο και αφοσιώνεται στη συγγραφή. Μέχρι σήμερα, η λογοτεχνική καριέρα του σηματοδοτήθηκε από εξαιρετικές επιτυχίες: Το δεύτερο και το τρίτο του μυθιστόρημα «Où es tu?» (Πού Είσαι;) και το «7 μέρες ως την Αιωνιότητα» ήταν μπεστ σέλερ στη Γαλλία για το 2003. Το τέταρτο μυθιστόρημά του «La prochaine fois» πούλησε πάνω από 400.000 αντίτυπα το 2004. Το πέμπτο μυθιστόρημά του «Θα σε ξαναδώ» πούλησε πάνω από 700.000 αντίτυπα και τον ανέβασε και πάλι στην κορυφή το 2005. Το έκτο μυθιστόρημά του «London Mon Amour» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2006 και εκτοξεύτηκε αμέσως στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ πουλώντας 525.000 αντίτυπα. Το τελευταίο βιβλίο του «Les enfants de la liberté» κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2007.

Ωστόσο, η επιτυχία του Μαρκ Λεβί δεν περιορίζεται στη Γαλλία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και οι συνολικές πωλήσεις των επτά μυθιστορημάτων του σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το στιλ γραφής του Μαρκ Λεβί είναι σχεδόν κινηματογραφικό και ο ίδιος δεν απορεί όταν του το επισημαίνουν. «Από μικρός ήθελα να γίνω σκηνοθέτης. Γράφω όπως βλέπω... Με ενδιαφέρει η εικόνα. Η διαφορά ανάμεσα σε μια ταινία κι ένα βιβλίο είναι ότι το πρώτο δομείται από το μάτι, ενώ το δεύτερο από τα αισθήματα. Ωστόσο, η πολυτέλεια ενός βιβλίου έγκειται στο ότι μας επιτρέπει να ερμηνεύσουμε ελεύθερα τα συναισθήματα μας», λέει ο διάσημος συγγραφέας.

Έτσι, όταν δεν γράφει βιβλία, αφιερώνει το χρόνο του στη δεύτερη μεγάλη αγάπη του, τον κινηματογράφο. Έγραψε το σενάριο για μια μικρού μήκους ταινία για τη Διεθνή Αμνηστία με τίτλο «La lettre de Nabila», η οποία προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2004 με πρωταγωνίστρια την Rachida Brakni, επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Valenciennes και παίχθηκε στη γαλλική τηλεόραση. Έχει επίσης ανακοινώσει τη συμμετοχή του και σε μια άλλη κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο «Mes amis mes amours».

Οι Έλληνες αναγνώστες θα γνωρίσουν για πρώτη φορά τον Μαρκ Λεβί από το μυθιστόρημά του «Θα σε ξαναδώ» (εκδ. Μοντέρνοι Καιροί), το οποίο περιστρέφεται γύρω από την έννοια του χρόνου. Όπως έχει πει, «δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτε για τον χρόνο, αν και είναι η μοναδική διάσταση που μας περιβάλλει και μας εμπεριέχει. Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω ότι ο χρόνος λειτουργεί μόνο γραμμικά. Για μένα ο χρόνος είναι κυκλικός, είναι μια διάσταση που κινείται και διαστέλλεται».
Τα άλλα μυθιστορήματα του Μαρκ Λεβί που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας είναι το «Κι αν ήταν αλήθεια...» και το «Όπως στον Παράδεισο» από τις εκδόσεις Λιβάνη και το «7 μέρες ως την αιωνιότητα» από τους Μοντέρνους Καιρούς.





«Δεν πήρα ποτέ στασοβαρά την επιτυχία», θα δηλώσει σε συνέντευξή του ο Γάλλος συγγραφέας. «Μια καριέρα συγγραφέα, όσο ευτυχής και να είναι, δεν είναι και η ανακάλυψη ενός εμβολίου ή ενός αντιβιοτικού… Αυτή τη στάση μου για τη ζωή την οφείλω στην εργασία μου στον Ερυθρό Σταυρό. Εκείνη την περίοδο της ζωής μου διδάχθηκα τα περισσότερα».

Όμως πού αποδίδει ο ίδιος την επιτυχία του; «Στην τύχη. Ξέρω καλά ότι το γεγονός ότι τα βιβλία μου είναι εδώ και επτά χρόνια νούμερο ένα δεν σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα. Ωστόσο, αυτό δεν με εμποδίζει να επωφελούμαι από αυτή την τεράστια ευτυχία, επειδή αυτή με σπρώχνει να δουλεύω ακόμη περισσότερο. Πηγαίνω όσο πιο συχνά μπορώ στα βιβλιοπωλεία για να συναντώ αναγνώστες, γιατί γνωρίζω επίσης ότι αυτή την τύχη την οφείλω μόνο στους βιβλιοπώλες και τους αναγνώστες μου».



Ο Marc Levy εξήγησε γιατί ‘η συγγραφή είναι ένα υπέροχο ταξίδι’ σε δώδεκα σχολεία από δέκα χώρες, φιλοξενώντας μία online συζήτηση από τη Νέα Υόρκη, στις 30 Απριλίου 2009. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τη μυθοπλασία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Ο Marc Levy απαντά σε ερωτήσεις μέσω του υπολογιστή του, κατά τη διάρκεια της online συζήτησης.

Η συζήτηση κλιμακώθηκε σε διάφορα θέματα στον τομέα της λογοτεχνίας, όπως αγαπημένοι συγγραφείς, το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, τα πρότυπα συγγραφής, η χάραξη της πλοκής του έργου και η απεικόνιση των χαρακτήρων. Οι μαθητές τον ρώτησαν επίσης για δημοφιλείς μεθόδους μυθοπολασίας και τα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς για να γίνει ένας καλός συγγραφέας.


"Δεν υπάρχουν κανόνες για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος" είπε ο Marc Levy. "Η συγγραφή είναι ένα έδαφος ελευθερίας – σεβαστείτε το, απολαύστε το και αγαπήστε το! Μην κοιτάτε το μολύβι και το χαρτί σας θεωρώντας τα τέχνη. Αν στο τέλος της ζωής σας ένας από τους αναγνώστες σας πιστεύει βαθιά ότι δημιουργήσατε τέχνη, θα είστε τυχεροι – έως τότε, είναι μόνο εργασία, εργασία, και ξανά εργασία.

Η ταπεινοφροσύνη είναι ο καλύτερος φρουρός της ελευθερίας σας στο γράψιμο. Μην φυλακίζετε αυτή την ελευθερία προσέχοντας περισσότερο τον εαυτό σας από την ιστορία που θέλετε να πείτε. Μην σκέφτεστε τον εκδότη προτού να γράψετε την ιστορία. Και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, απολαύστε το. Είναι σκληρό, μερικές φορές επίπονο, αλλά είναι ένα υπέροχο ταξίδι."

Ο Marc Levy μιλώντας για γλώσσες, πολιτισμούς και πολιτιστικές αντιλήψεις, ενθάρρυνε τους νέους να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις πολιτισμικές διαφορές και να μάθουν από άλλους πολιτισμούς.

Η Katalin Domokos, η συντονίστρια εκπαιδευτικός του σχολείου που συμμετείχε από την Ουγγαρία, μάς είπε ότι η εκδήλωση ‘ήταν μία σημαντική ευκαιρία για τους ενθουσιώδεις μαθητές και για μένα, να εξερευνήσουμε τη σύγχρονη λογοτεχνία ως ένα ακατάπαυστο θέμα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ώστε να περνούν καλά".