25/11/09

tiramisù: η Δούκισσα των γλυκών

Πολλές είναι οι εκδοχές για την προέλευση αυτού του γλυκού που συνδυάζει τη μοναδική του γεύση με τις... αφροδισιακές του ιδιότητες! Η πιο πιστευτή μας ταξιδεύει στα τέλη του 17ου αιώνα, όπου λένε πως το γλυκό γεννήθηκε στη Σιένα την πόλη της Τοσκάνης όταν ο δούκας των Μεδίκων της Φλωρεντίας, Κόζιμο Γ' την επισκέφτηκε για λίγες μέρες. Οι σιενέζοι ζαχαροπλάστες βάλθηκαν να επινοήσουν ένα γλυκό με αριστοκρατικές προδιαγραφές, αντίστοιχο της υψηλότητάς του. Έπρεπε λοιπόν να είναι ένα γλυκό σπουδαίο, αλλά φτιαγμένο με απλά υλικά, έπρεπε να είναι πλούσιο και γευστικό καθώς ο δούκας αγαπούσε πολύ τα γλυκά. Προς τιμήν του ονομάστηκε zuppa del duca (η σούπα του Δούκα). Eκτιμώντας την ικανότητά τους και την υπέροχη γεύση του γλυκού ο Δούκας μετέφερε την συνταγή στη Φλωρεντία κι από κει έγινε γνωστή ως το Τρεβίζο και τη Βενετία. Ο θρύλος λέει ότι το γλυκό έγινε το αγαπημένο των αυλικών, ειδικά χάρη στις αφροδισιακές του ιδιότητες. Έγινε μάλιστα συνήθεια να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες πριν από κάθε ερωτική συνεύρευση... Έτσι ξαναβαφτίστηκε κιόλας κι από zuppa del duca έγινε τελικά tiramisù !(tirami su στα ιταλικά=σήκωσέ με...)


YΛΙΚΑ:

500 γρ τυρί μασκαρπόνε
150 γρ μπισκότα τύπου savoiard ή pavesini
4 αυγά
5-6 κ.σ. ζάχαρη άχνη
καφέ εσπρέσσο, 1 φλυτζανάκι
1 κ.σ. κονιάκ
κακάο άγλυκο λίγο αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε απαλά στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μασκαρπόνε.
Χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια, προσθέτοντας λιγάκι αλάτι, μέχρι η μαρέγκα να στέκεται. Τα μπωλ καλό είναι να είναι παγωμένα. Ενώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα και χτυπάμε για λιγάκι ακόμα, το αποτέλεσμα είναι μια πυχτή κι ελαφριά κρέμα. (Χτυπάτε προς μια κατεύθυνση)
Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο μαζί με το κονιάκ. Έπειτα περνάμε πολύ πολύ σβέλτα τα μπισκότα από το υγρό χωρίς να τα βρέξουμε ολότελα, γιατί έπειτα απορροφούν κι άλλη υγρασία κι από την κρέμα που θα τα καλύψει.
Τα αραδιάζουμε στο σκεύος για γλυκά και απλώνουμε πάνω την κρέμα, έρχεται περίπου δύο δάχτυλα. Τέλος πασπαλίζουμε με το κακάο και φυλάσσουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Για την συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παντεσπάνι, αντί για savoiard, επίσης μπορούμε να κάνουμε περισσότερες στρώσεις, ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα ψηλότερο. Καλή επιτυχία!