5/8/09

Yoga Nidra
H τεχνική της Yoga Nidra έχει πολλαπλά ευργετικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Yoga Nidra είναι μια θεραπευτική μέθοδος βαθιάς χαλάρωσης, έννοια σημαντικά διαφορετική από την απλή χαλάρωση που θα βίωνε κανείς με διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Τι συμβαίνει στην Yoga Nidra;

Στην Yoga Nidra ο νους ησυχάζει και απελευθερώνεται η ψυχοσωματική ένταση. Μετά από κάποια ώρα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει αργά, η αναπνοή γίνεται πολύ λεπτή, και ο νους βαθιά ήρεμος. Γι’αυτό η Yoga Nidra αποκαλείται και ψυχικός ύπνος, πολύ πιο θεραπευτικός από τον κανονικό, υποσυνείδητο ύπνο.


Ποιά είναι η διαφορά της Yoga Nidra από το διαλογισμό;


Η Yoga Nidra είναι μια μορφή διαλογισμού, αλλά επειδή γίνεται από την ξαπλωτή στάση και χωρίς καμία σωματική προσπάθεια, αποτελεί και πολύ καλή προετοιμασία για το διαλογισμό. Αναπτύσσεται η ικανότητα να έχουμε πλήρη επίγνωση, ακόμα και σε πολύ βαθιές καταστάσεις του νου.


Από τι αποτελείται η Yoga Nidra και πως επηρεαζόμαστε από αυτήν;


Κάνουμε περιφορά της επίγνωσης στα μέρη του σώματος, αναπτύσσουμε επίγνωση σώματος, αναπνοής, χώρου, ενέργειας, και κάνουμε οραματισμούς. Καθόλη τη διάρκειά της μένουμε στην κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου αποκτώντας πρόσβαση στο υποσυνείδητο.


Τι είναι το Sankalpa;


Ένα σημαντικό στοιχείο της Yoga Nidra είναι το Sankalpa - η απόφαση ως σπόρος της αλλαγής. Το να αποφασίσουμε κάτι - πχ ότι θα κόψουμε το κάπνισμα – στο συνειδητό επίπεδο ενώ ο υποσυνείδητος νους αντιστέκεται συνήθως είναι ατελέσφορο. Στη Yoga Nidra όμως έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο και η απόφαση που θέτουμε σε μορφή μιας μικρής θετική πρότασης, αποτυπώνεται στο υποσυνείδητο νου. Αυτό καθίσταται εφικτό επειδή ο νους είναι σε μια κατάσταση επιδεκτική και ευαίσθητη στην αυθυποβολή. Προχωρούμε έτσι στη θετική πρόταση με συναίσθηση και μεγάλη δύναμη θέλησης. Με τακτική πρακτική οι αλλαγές αυτές που επιθυμούμε εκδηλώνονται στη ζωή μας. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να αφορούν την συμπεριφορά μας προς τον εαυτό ή προς τους άλλους, τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μας, την κατάσταση της σωματικής ή διανοητικής μας υγείας κλπ.


Εάν δουλεύουμε με κάτι συγκεκριμένο, πχ. με η συνήθεια του καπνίσματος, ή με κάποια εμμονή ή με την υπερβολική συναισθηματική εξάρτηση από άλλους ανθρωπους, μπορούμε να χρισιμοποιήσουμε το sankalpa. Όμως, όπως σωστά επισημαίνει ο Satyananada, καλό είναι να μην περιοριζόμαστε σε προτάσεις πχ «σταματάω το κάπνισμα». Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επιφέρουμε αλλαγές στο σωματικό, διανοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Οπότε αν θέσουμε το sankalpa «είμαι σωματική και νοητικά υγιής», «είμαι συναισθηματικά ισορροπημένη», «αφυπνίζω το πνευματικό μου δυναμικό» «γίνομαι θετική επιρροή για την εξέλιξη των άλλων» κλπ. αυτό φυσικά μπορεί να φέρει τις αλλαγές σε ανεπιθύμητες συνήθειες, αλλά και να πάει και πολύ πέρα από αυτά.
Τι είναι η αφιέρωση της πρακτικής σε κάποιον άλλον;


Καθώς «ωριμάζουμε» στην πρακτική γιόγκα και διαλογισμού, αρχίζουμε να νιώθουμε μια βαθιά ευγνωμοσύνη για τη ζωή μας, και σεβασμό προς άλλους ανθρώπους, Έτσι γεννιέται η έντονη επιθυμία να προσφέρουμε και να μοιραστούμε αυτή την αίσθηση ευεξίας και υγείας με άλλους. Οι μαθητές της γιόγκα πολλές φορές αφιερώνουν την πρακτική σε άλλους, και το sankalpa τους γίνεται μια ευχή για την υγεία και ισορροπία στη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου, ή ακόμα και όλης της ανθρωπότητας. Στην κατάσταση αυτή της βαθιάς χαλάρωσης και νοητικής παλινδρόμησης ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο, οι σκέψεις μας έχουν μεγάλη δύναμη, και η θετική ενέργεια που «στέλνουμε» επηρρεάζει θετικά και εμάς και το άτομο για το οποίο κάνουμε την ευχή.

Προτάσεις για την πρακτική σας:


- Μείνετε ξύπνιοι. Πείτε στην αρχή στον εαυτό σας «Δε θα κοιμηθώ. Θα μείνω ξύπνια(ος) κατ’όλη τη διάρκεια της πρακτικής Yoga Nidra»


- Μην προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε στα διάφορα μέρη του σώματος. Αντιθέτως, θα βιώνετε την ροή της επίγνωσης (χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια) από το ένα σημείο σε άλλο.


- Μη προσπαθείτε να πάτε βαθιά και να έχετε ξεχωριστές εμπειρίες. Προσπαθήστε να είστε αυθόρμητοι, χαλαροί και δεκτικοί.