24/7/10

Θρησκοληψεία και ορθολογισμός στην Ινδία


ΤΟ ΚΟΥΜΠA ΜΕΛΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

 Ινδές στεγνώνουν τις σάρπες τους, στις οποίες κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα, αφού προηγουμένως τις έβρεξαν στον ιερό ποταμό Γάγγη. Πρόκειται για διαδικασία που εντάσσεται στη μεγάλη ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά. Οι πιστοί πλένονται, πιστεύοντας ότι έτσι καθαρίζουν τις αμαρτίες τους και απελευθερώνονται από τον κύκλο της ζωής και της αναγέννησης. Το Πουρνά (πλήρες) Κούμπα εορτάζεται σε τέσσερις περιοχές της Ινδίας (Χαριντγουάρ, Πραγιάγκ, Γιουτζέιν και Νασίκ) κάθε 12 χρόνια, ενώ το Αρντ Κουμπ Μπελά κάθε έξι χρόνια. Κάθε 144 χρόνια γίνεται το Μεγάλο Κουμπ Μελά. Το τελευταίο, το 2001, το είχαν παρακολουθήσει 60 εκατομμύρια πιστοί!

 
"Εμείς πιστεύουμε σε αυτή τη ζωή..."

Πού σταματάει η πίστη και ξεκινά η θρησκοληψία; Τι χωρίζει τις δεισιδαιμονίες από την «ορθή σκέψη»;

Ο Σάναλ Ενταμαρούκου, Πρόεδρος της Ινδικής Ένωσης Ορθολογιστών, προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Ο Σάναλ Ενταμαρούκου, ήταν το πρώτο παιδί στην Ινδία που στη σχολική του καρτέλα δεν γράφτηκε ούτε το θρήσκευμα αλλά ούτε και η κάστα στην οποία ανήκε, κατόπιν αντίδρασης των γονιών του. Σήμερα, προεδρεύει στην Ινδική Ένωση Ορθολογιστών, μια οργάνωση διανοουμένων, η οποία ιδρύθηκε το 1949 προκειμένου να επιμορφώσει την Ινδική κοινωνία και να προωθήσει ως στάση τη λογική και κριτική διερεύνηση έναντι των κυρίαρχων δεισιδαιμονιών και προλήψεων. Καθώς εντοπίζει τα αίτια και τις συνέπειες της επικράτησης της θρησκοληψίας, ο κος Ενταμαρούκου είναι ιδιαίτερα δεικτικός. Ενθαρρύνεται όμως, όταν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (26/1/2007, για το τηλεοπτικό δίκτυο HT-CNN-IBN), το ποσοστό των άθεων στην Ινδία φθάνει το εντυπωσιακό 7%!

-Ως ορθολογιστής, ποιο πρόβλημα εντοπίζετε στην Ινδική κοινωνία;

Στην Ινδία υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι ευκολόπιστοι, είναι θρησκευόμενοι και θα δέχονταν οτιδήποτε. Υπάρχουν πολλοί μύθοι, πολλές προλήψεις, πολλές παραδοσιακές πεποιθήσεις, οι οποίες δεν στέκουν στο σύγχρονο τρόπο κατανόησης με βάση την επιστήμη. Η προσέγγιση είναι κατ' αρχήν να δεχόμαστε τα πάντα χωρίς διερεύνηση. Υπάρχει μια ευπιστία που διαπερνά τη βάση μέχρι και την κορυφή, όλα γίνονται δεκτά χωρίς ερώτηση. Το είδος της κριτικής ερώτησης και αναζήτησης λείπει από την οπτική μας.

-Πού απαντώνται κυρίως οι προλήψεις;

 Την πλειοψηφία των προλήψεων θα τις δείτε στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας γιατί οι συνθήκες ζωής, αν και απ' τη μία βελτιώνονται πολύ γρήγορα, απ' την άλλη κατανέμονται άνισα. Κι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αγροτική Ινδία είναι ακόμα πολύ πίσω, υπάρχουν χιλιάδες χωριά, χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι συνθήκες ζωής είναι ακόμα πολύ πίσω. Έτσι, και η ζωή και η διαδικασία σκέψης ελέγχονται από πολλές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν το πραγματικό έδαφος ανάπτυξης για όλες τις προλήψεις. Προλήψεις υπάρχουν και στις πόλεις επίσης, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις προέρχονται από αυτές τις περιοχές. Έτσι φέρνουν μαζί τους πολλές προκαταλήψεις επίσης.


-Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες κατά τη γνώμη σας;

Κατ' αρχήν, ολόκληρο το Ινδικό σύστημα πεποιθήσεων συνδέεται με την αντίληψη για το κάρμα, δηλαδή η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πραγματικά ότι όποιες κακοτυχίες έχει, όποιο τρόπο ζωής έχει, αυτό οφείλεται στις κακές πράξεις που έχει κάνει στην προηγούμενη ζωή. Έτσι υπάρχει μια τάση υποταγής η οποία προωθείται από το σύστημα πεποιθήσεων που κυριαρχεί.

Δεύτερον, δεν έχει υπάρξει, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου έλαβε χώρα ο διαφωτισμός, δεν υπήρξε μια περίοδος διαφωτισμού στην Ινδία. Έτσι ο απλός λαός, αν και λαμβάνει τα οφέλη της επιστημονικής εξέλιξης και της τεχνολογίας σε ένα βαθμό, υπάρχουν πολιτείες όπου το ποσοστό των εγγράμματων είναι 40%. Το 60% δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει και καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μεγάλη επιρροή από τις παραδόσεις και μόνο.

Υπάρχει και ένα πολιτικό επίπεδο επίσης. Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί εν πολλοίς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, χωρίς να φροντίζει στο ελάχιστο να την βελτιώσει. Κοιτάξτε την κατάσταση στην Κούμπα Μέλα. Όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί πηγαίνουν στην Κούμπα Μέλα για να κάνουν μια ιερή βουτιά, ακριβώς για να ικανοποιήσουν την πίστη του απλού λαού. Δεν θέλουν να αναλάβουν σοβαρά την ευθύνη να πουν στον κόσμο, να μορφώσουν τον κόσμο. Αν οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή κίνημα αναλάβει σοβαρά αυτή την πρωτοβουλία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο.


-Ποια η γνώμη σας για τους Σάντους;

Ξέρετε αυτοί οι σάντους, οι περισσότεροι είναι αγράμματοι, πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν καν να διαβάζουν ή να γράφουν. Αυτοπαρουσιάζονται ως αντιπρόσωποι των διαφόρων θεών και θεοτήτων στους ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους υποστηρίζουν ότι είναι θεραπευτές. Και για οποιαδήποτε ασθένεια οι άνθρωποι πάνε στον σάντου, ο σάντου τους αγγίζει και αισθάνονται ότι έχουν θεραπευτεί. Γι' αυτό πρωταρχικός σκοπός νομίζω είναι να αποβάλλουμε από τους ανθρώπους το φόβο για το υπερφυσικό και το θεϊκό. Όταν οι άνθρωποι απελευθερωθούν από το φόβο, θα είναι πολύ καλύτερα γι' αυτούς, ο φόβος είναι το κλειδί του όλου πράγματος. Ρωτήστε οποιονδήποτε στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, αμέσως θα σας πουν ότι αν πω κάτι ενάντια σε αυτά τα άτομα θα με καταραστούν. Και τα παιδιά μου μπορεί να πεθάνουν πολύ γρήγορα, η ζωή μου θα διαταραχτεί τελείως, κλπ ,γιατί πιστεύουν ότι αν τους ψάλουν μάντρας, αυτό μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ζωής τους. Μπορεί να αρρωστήσουν, να πάθουν κακό, να καταστραφούν οικονομικά, αυτό πιστεύουν οι άνθρωποι και κανείς δεν θέλει να το θίξει.

-Πολλοί έρχονται να πεθάνουν στο Μπενάρες για να βρουν τη λύτρωση...

Αν κάποιος θέλει να πεθάνει στο Μπενάρες, είναι ελεύθερη επιλογή του. Εγώ δεν πιστεύω σε καμία θρησκεία, αντιμάχομαι τη θρησκεία, πιστεύω ότι η θρησκεία είναι εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο, αλλά την ίδια στιγμή σέβομαι τις πεποιθήσεις των άλλων. Σε κάθε κοινωνία, κάθε πεποίθηση, ανεξάρτητα από το πόσο αντιεπιστημονική είναι, το πόσο αβάσιμη είναι, θα έπρεπε να έχει τη θέση της ως κομμάτι της ελευθερίας. Επομένως, αν κάποιος πιστεύει ότι θα βρει τη λύτρωση με το να πάει στο Μπενάρες, είναι απολύτως ελεύθερος να πάει. Αλλά θα ήθελα να τους πω ότι τίποτα τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με το να πας στο Μπενάρες, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι οδηγούνται αναγκαστικά στο Μπενάρες, ιδίως οι ηλικιωμένοι εξωθούνται στο Μπενάρες γιατί έτσι γίνεται η μεταφορά των περιουσιών πιο γρήγορα στην επόμενη γενιά. Υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση στην όλη ιστορία. Ξέχωρα από αυτή την εκμετάλλευση, αν κάποιος αισθάνεται ότι πρόκειται να απελευθερωθεί με το να πάει στο Μπενάρες, είναι επιλογή του. Είναι και αυτό μια πεποίθηση.



-Ποια η γνώμη σας για τη διαδικασία της καύσης;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν το σώμα τους, μετά το θάνατό τους, κηδευτεί στις όχθες του Γάγγη, τότε θα απελευθερωθούν από τον κύκλο των μετενσαρκώσεων. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Αν παρακολουθήσεις μια μέρα σε αυτά τα σημεία ταφής θα δεις πόσο βάναυσα μεταχειρίζονται το σώμα. Οι άνθρωποι κάνουν ουρά με τα πτώματα, και το ξύλο είναι πολύ ακριβό. Όταν το σώμα πάψει να καίγεται η οικογένεια αποχωρεί και αμέσως ο ιερέας σπρώχνει το σώμα μισοκαμμένο στο ποτάμι. Για να γλιτώσουν ξύλα για το επόμενο σώμα που έρχεται. Αν πας στο ποτάμι, πολλές φορές, το σώμα πετιέται. Μισοψημένα χέρια και πόδια τα ρίχνουν στο Γάγγη, μπορείς να το δεις, κάθε μέρα. Σε όλο το μήκος του Γάγγη οι άνθρωποι ρίχνουν πτώματα στο Γάγγη όλη μέρα. Αυτό δεν συνιστά μόνο μόλυνση, αλλά είναι και ένας πολύ απαξιωτικός τρόπος να μεταχειρίζεσαι το ανθρώπινο σώμα. Αν πιστεύουν ότι θα έπρεπε να καούν στις όχθες του Γάγγη θα έπρεπε να γίνει με αξιοπρέπεια, αυτό δεν δείχνει καν αξιοπρέπεια σε αυτό τον άνθρωπο.

-Οι άνθρωποι πλένονται και πίνουν από τον μολυσμένο Γάγγη, πώς το σχολιάζετε;

Έκανα ένα προσωπικό πείραμα με νερό του Γάγγη μια φορά. Όταν ταξίδευα στο Αλαχαμπάντ μια γειτόνισσά μου, μια ηλικιωμένη κυρία με μόνιμους πόνους στο στήθος και πρόβλημα με την αναπνοή και πολλά προβλήματα με ρώτησε: «θα μου φέρεις ένα δοχείο νερό από το Γάγγη;». Και σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να δώσω σε αυτή την κυρία βρώμικο νερό, αυτό θα έκανε ζημιά σε όλο της τον οργανισμό. Αντί γι' αυτό πήρα καθαρό νερό, απλό νερό, και το έβαλα σε ένα μπουκάλι και της το έδωσα, λέγοντάς της ότι είναι νερό από το Γάγγη, να δω τι θα γινόταν. Την επόμενη μέρα είπε, «είναι τόσο υπέροχο, μπορώ να αναπνέω καλά, οι πόνοι στο στομάχι έφυγαν» και κάθε μέρα όταν πήγαινα κάτω με έβρισκε και μου έλεγε «ήταν τόσο υπέροχο, μου έκανε τόσο καλό». Αλλά δεν ήταν νερό από το Γάγγη, ήταν απλό νερό από το μπουκάλι. Λειτουργεί για πολλούς ανθρώπους γιατί είναι μια ψυχοσωματική λύση για τα προβλήματα που πολλοί άνθρωποι έχουν. Αλλά είναι μολυσμένο, είναι επικίνδυνο νερό.

-Τι θα αλλάξει αν οι άνθρωποι πιστέψουν στον ορθολογισμό;

Όταν είσαι ορθολογιστής δεν πιστεύεις στην αλυσίδα ζωής και θανάτου, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη ζωή που έχουμε και θέλουμε μια καλή ζωή, μια καλύτερη ζωή, κοινωνικά ευχάριστη ζωή, μια ειρηνική ζωή εδώ, τώρα, αυτή τη στιγμή. Οι ορθολογιστές δεν πιστεύουν σε πράγματα που μπορεί να συμβούν μετά θάνατον,πιστεύουμε σε αυτή τη ζωή, εδώ και τώρα. Σ' αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας, σ' αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να καλυτερεύσουμε την κοινωνία, αλλά εδώ και τώρα, όχι για τη λύτρωση αργότερα

Οι γκουρού αγωνίζονται για τον Γάγγη

Για χιλιάδες χρόνια ο ποταμός Γάγγης στην Ινδία έχει υπάρξει ο πιο τιμημένος ποταμός στον κόσμο. Οι Ινδοί, που λατρεύουν τον ποταμό ως τη θεότητα Ganga, τον θεωρούν ιερό και πιστεύουν ότι το μπάνιο στα νερά του εξαγνίζει το σώμα και το πνεύμα τους. Όταν ο θάνατος πλησιάζει, πιστεύουν ότι αν πιούν νερό από το Γάγγη με την τελευταία τους αναπνοή, θα εξασφαλίσουν την ελευθερία της ψυχής τους.

Για αιώνες πιστεύεται ότι ο Γάγγης έχει θεραπευτικές και εξαγνιστικές ιδιότητες. Το μπάνιο στα νερά του είναι κοινή πρακτική ανάμεσα στους πιστούς και κατά τη διάρκεια ορισμένων φεστιβάλ εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στις ακτές του για να εξαγνιστούν. Τα νερά του χρησιμοποιούνται σε τελετές και λατρευτικές τελετουργίες. Ακόμα και η British East India Co. χρησιμοποιεί μόνο νερό από το Γάγγη στα ταξίδια της γιατί παραμένει «φρέσκο και γλυκό» για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έχει αποδειχτεί ότι τα επίπεδα οξυγόνου στον Γάγγη είναι 15-25 φορές υψηλότερα απ' ότι σε άλλα νερά και ότι ο ποταμός έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται από παθογενείς οργανισμούς που τους γεννάει το ίδιο το νερό. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην παρεμπόδιση ανάπτυξης ασθενειών, όπως χολέρα ή δυσεντερία.

Αλλά σήμερα, καθώς η Ινδία μετατρέπεται σε ένα από τα πιο βιομηχανοποιημένα κράτη παγκοσμίως, ο ιερός ποταμός υποφέρει. Τα επίπεδα μόλυνσης του είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κάτι που θέτει σε κίνδυνο και τους χιλιάδες προσκυνητές.

Τώρα, ως αντίδραση σε αυτό που εξελίσσεται σε μια φρικτή κατάσταση, οι γκουρού και οι πνευματικοί καθοδηγητές συμπλέουν σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την κατάσταση του ιερού ποταμού. Με πρωτοστάτη τον Baba Ram Dev, το Ganga Raksha Manch είναι μια συμμαχία μερικών Ινδών γκουρού, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνησή τους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μόλυνσης του Γάγγη πριν τις εκλογές του Μάη. Ο Ravi Shankar, μαθητής του Maharishi Mahesh Yogi, έχει επίσης προσχωρήσει στο κίνημα. Οι δύο γκουρού ζητούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ανθρώπινα απόβλητα των 400 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις ακτές του ποταμού.

Επίσης, ένα γκρουπ πολιτών, το Sankat Mochan Foundation, έχει ζητήσει τη βοήθεια της επιστήμης και του πνεύματος σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Έτσι, οι γκουρού που λατρεύουν και έρχονται σε επαφή με τον ποταμό καθημερινά, αναλαμβάνουν δράση. Και η επίδρασή τους έχει μεγάλο αντίκτυπο. Με εκατομμύρια οπαδούς όπου περιλαμβάνονται πολιτικοί και επιχειρηματίες, η επίδραση του κινήματος μπορεί να είναι μνημειώδης.
http://www.tovima.gr/
www.exandas.ert.gr/old/.../emeis-pisteyoume-se-ayti-ti-zoi.htm
http://ww.yogaonline.gr/subcategory.asp?view=66&maincat=17&recid=1216

18/7/10

ο Paul δίνει χρησμό για την Ελλάδα...

Και σε πέντε έξι εβδομάδες, σωθήκαν όλες οι τροφές...
Και τότε ρίξανε τον κλήρο, να δούνε ποιος θα φαγωθεί...
Ωε, ωεεε, ωε, ωε!

16/7/10

Φτω­χή μου Κου­κου­βά­για


Ρα­φα­έ­λε Λὰ Κά­πρια (Raffaele La Capria "La civettina")

    Η κουκουβάγια ποὺ ἐ­κεί­νη τὴ νύ­χτα ἐ­ξέ­πεμ­πε τὸ ἐ­ρω­τι­κό της κά­λε­σμα δὲν μπο­ροῦ­σε νὰ ξέ­ρει ὅ­τι ἡ ἀ­κα­τα­νί­κη­τη ἐ­πί­κλη­ση μὲ τὴν ὁ­ποί­α δι­α­τυμ­πά­νι­ζε σ’ ὅ­λη τὴν οἰ­κου­μέ­νη, «Εἶμ-αι-δῶ! Εἶμ-αι-δῶ!», ἀν­τη­χοῦ­σε στ’ ἀ­ρι­στε­ρὸ αὐ­τὶ τοῦ χω­ρι­κοῦ ποὺ κοι­μό­ταν στὴν κα­λύ­βα πιὸ κά­τω, σὲ μι­κρὴ ἀ­πό­στα­ση ἀ­πὸ τὸ δέν­τρο ὅ­που ἐ­κεί­νη κούρ­νια­ζε. Τὸ χα­λά­ζι ποὺ εἶ­χε πέ­σει μπό­λι­κο τὴν προ­η­γού­με­νη μέ­ρα εἶ­χε κα­τα­στρέ­ψει ἕ­να με­γά­λο μέ­ρος τῶν ἀμ­πε­λώ­νων, ὁ και­ρὸς δὲν φαι­νό­ταν νὰ ὑ­πό­σχε­ται τί­πο­τε κα­λύ­τε­ρο —ἤ­τα­νε συ­νε­χό­με­να ἀ­στα­θής— καὶ τώ­ρα ἐ­κεί­νη ἡ φω­νὴ προ­μή­νυ­ε λὲς κι ἄλ­λες ζη­μι­ές. Ὁ χω­ρι­κὸς κόλ­λη­σε τὸ πρό­σω­πο στὸ πα­ρά­θυ­ρο, εἶ­δε τὴ με­γά­λη σκού­ρα μά­ζα πά­νω στὴν κα­ρυ­διὰ ποὺ ὀρ­θω­νό­ταν μπρο­στὰ στὸ σπί­τι κι ἀ­πὸ κεῖ τοῦ ξα­νάρ­θε τὸ κά­λε­σμα τῆς κου­κου­βά­γιας. Εἶ­χε δι­α­λέ­ξει βλέ­πεις δαῦ­τον κεῖ­νο τὸ δυ­σοί­ω­νο που­λί, σὰν νὰ μὴν εἶ­χαν ἤ­δη πέ­σει τό­σες συμ­φο­ρὲς στὸ σπι­τι­κό του, λὲς καὶ δὲν ἦ­ταν ἀρ­κε­τὰ μί­ζε­ρη ἡ ζω­ὴ ποὺ περ­νοῦ­σε, σὰ νὰ μὴν ἦ­ταν ἀρ­κε­τὰ σκλη­ρὸ τὸ χα­λά­ζι τῆς προ­η­γού­με­νης. Τὸ πα­λιὸ ἔ­θι­μο, γιὰ νὰ στα­μα­τή­σεις τὸ κα­κὸ μά­τι, ὁ χω­ρι­κὸς τὸ γνώ­ρι­ζε κα­λά, κι ἀ­πὸ τὰ βά­θη τῶν χρό­νων τοῦ ἔ­φτα­νε ἡ ἐν­το­λὴ ποὺ ὁ ἴ­διος μὲ ἀ­κρί­βεια θὰ ἀ­κο­λου­θοῦ­σε. Πῆ­ρε τὸ κυ­νη­γε­τι­κὸ του­φέ­κι ποὺ κρε­μό­ταν στὸν τοῖ­χο κι ἔ­τσι ὅ­πως ἦ­ταν μὲ τὸ σώ­βρα­κο κα­τέ­βη­κε πα­τών­τας στὶς μύ­τες τῶν γυ­μνῶν του πο­δι­ῶν καὶ δί­χως νὰ κά­νει κα­θό­λου θό­ρυ­βο στὸ χορ­τά­ρι κρύ­φτη­κε πί­σω ἀ­πὸ τὸ θά­μνο, ἐ­κεῖ ὅ­που τὸ σκο­τά­δι ἦ­ταν πιὸ πα­χύ. Στὴν ἡ­συ­χί­α τῆς νύ­χτας στά­θη­κε μὲ τὸ αὐ­τὶ τεν­τω­μέ­νο, ὅ­μοι­ο μὲ ζώ­ου τοῦ δά­σους, ὥ­στε νὰ ἐν­το­πί­σει ἀ­πὸ ποι­ὸ ση­μεῖ­ο ἀ­κρι­βῶς προ­ερ­χό­ταν τὸ σκού­ξι­μο τῆς κου­κου­βά­γιας. Κι ἐ­κεί­νη νὰ ἐ­πα­να­λαμ­βά­νει σὲ ὅ­λο τὸ ἔ­να­στρο σύμ­παν ξα­νὰ καὶ ξα­νὰ τὸ κά­λε­σμα ἐ­κεῖ­νο τοῦ ἔ­ρω­τα ποὺ δὲν μπο­ροῦ­σε πιὰ νὰ συγ­κρα­τή­σει, «Εἶμ-αι-δῶ! Εἶμ-αι-δῶ!» Ἐ­κεῖ εἶ­σαι, ἔ; Μιὰ του­φε­κιὰ λαμ­πά­δια­σε στὸ σκο­τά­δι καὶ νά, ἡ φτω­χὴ κου­κου­βά­για πέ­φτει κά­τω χτυ­πη­μέ­νη στὴ φτε­ρού­γα.

    Γιὰ ἕ­να χω­ρι­κὸ ποὺ ὑ­πα­κού­ει σὲ μιὰ μοι­ρο­λα­τρι­κὴ ἐ­πι­τα­γή, γιὰ ἕ­ναν μί­ζε­ρο χω­ρι­κὸ μα­θη­μέ­νο νὰ ἀν­τι­με­τω­πί­ζει τὴν βί­αι­η δύ­να­μη τοῦ κα­κοῦ καὶ τὰ σκο­τει­νά της μη­νύ­μα­τα μὲ μο­να­δι­κὰ ὅ­πλα ἐ­κεῖ­να ποὺ ἡ ὠ­μὴ γνώ­ση τῶν αἰ­ώ­νων τὸν ἐ­φο­δί­α­σε, δὲν εἶ­ναι ἀ­παν­θρω­πιά, πα­ρὰ μό­νο ἕ­να τε­λε­τουρ­γι­κὸ ξόρ­κι νὰ καρ­φώ­σει ζων­τα­νὴ μιὰ κου­κου­βά­για στὴν ἐ­ξώ­πορ­τα τοῦ σπι­τιοῦ του. Ἔ­τσι λοι­πὸν χω­ρὶς κα­θό­λου νὰ δι­στά­σει, ἤ­ρε­μα τὴν σταύ­ρω­σε τὴ φτω­χὴ κου­κου­βά­για κι ἐ­ξί­σου ἤ­ρε­μα χτύ­πη­σε καὶ ξα­να­χτύ­πη­σε τὰ καρ­φιὰ ποὺ τὴ στέ­ρι­ω­ναν μὲ τὰ φτε­ρὰ ἀ­νοιγ­μέ­να πά­νω στὸ ξύ­λο. Ἡ κου­κου­βά­για στὴ στιγ­μὴ τοῦ τε­τέ­λε­σται δί­πλω­σε τὸ κε­φά­λι ἀ­πὸ τὴ μιὰ πλευ­ρά, οὔρ­λια­ξε καὶ συ­σπά­στη­κε ἀ­π’ ἄ­κρη σ’ ἄ­κρη ἐ­ξαι­τί­ας τοῦ φρι­χτοῦ πό­νου ποὺ τὴ δι­α­περ­νοῦ­σε, ὥ­σπου τὰ πυ­κνά της βλέ­φα­ρα, τό­σο ὅ­μοι­α μὲ τ’ ἀν­θρώ­πι­να, ἔ­κλει­σαν στὰ με­γά­λα ἀ­στρα­φτε­ρὰ μά­τια ποὺ σβή­να­νε ἀρ­γὰ στὸ ψυ­χορ­ρά­γη­μά της. Ὁ χω­ρι­κὸς κοί­τα­ξε ἱ­κα­νο­ποι­η­μέ­νος τὴν δου­λειὰ τε­λει­ω­μέ­νη κι ἔ­τσι σί­γου­ρος πιὰ γύ­ρι­σε γιὰ ὕ­πνο στὸ κρε­βά­τι του. Τώ­ρα τὸ χα­λά­ζι θὰ ἀ­πέ­φευ­γε τὸ χω­ρά­φι του κι ἡ κου­κου­βά­για ποὺ προ­η­γου­μέ­νως μὲ τὸ κά­λε­σμά της τὸν ἀ­πει­λοῦ­σε, θὰ ξε­ραι­νό­ταν σι­γὰ σι­γὰ στὴν πόρ­τα του προ­στα­τεύ­ον­τάς τον ἀ­πὸ τὶς συμ­φο­ρὲς τοῦ κό­σμου.

Πη­γή: Ἀ­πὸ τὸν τό­μο Raffaele La Capria, Fiori giapponesi (1979).

Raffaele La Capria (Νά­πο­λη τῆς Ἰ­τα­λί­ας, 1922). Ἰ­τα­λὸς συγ­γρα­φέ­ας, γνω­στὸς ἰ­δι­αί­τε­ρα γιὰ τὰ τρί­α μυ­θι­στο­ρή­μα­τά του ποὺ συγ­κεν­τρώ­θη­καν ὑ­πὸ τὸν τίτ­λο Tre romanzi di una giornata (1982, Einaudi, Torino).

Με­τά­φρα­ση ἀ­πὸ τὰ ἰ­τα­λι­κά:

Ξέ­νια Πα­πα­δη­μη­τρί­ου (Θεσ­σα­λο­νί­κη, 1974). Σπού­δα­σε φω­το­γρα­φί­α καὶ συν­τή­ρη­ση ἔρ­γων τέ­χνης. Δη­μο­σί­ευ­σε δι­η­γή­μα­τά της στὰ πε­ρι­ο­δι­κὰ Νὰ ἕ­να μῆ­λο, Συμ­παν­τι­κὲς δι­α­δρο­μὲς καὶ Ὥ­ς3. Ζεῖ καὶ ἐρ­γά­ζε­ται στὴν Ἰ­τα­λί­α καὶ στὴν Ἑλ­λά­δα.

http://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/2010/07/16/raffaele-la-capria-ftochi-mou-koukoubagi/

12/7/10

Θυμάσαι το μύθο του Θησέα με το Μινώταυρο;

Άνθρωπος και ταύρος

Ο Διόδωρος Σικελιώτης, σχετικά με το μύθο αυτό, λέει: «Σύμφωνα, τώρα, με το μύθο που μας παραδόθηκε, η Πασιφάη, η γυναίκα του Μίνωα, ερωτεύθηκε το ταύρο και ο Δαίδαλος της έφτιαξε ένα μηχανικό ομοίωμα αγελάδας, βοηθώντας την να ικανοποιήσει την επιθυμία της. Οι συγγραφείς μύθων λένε πως πριν από εκείνα τα χρόνια, ο Μίνωας, σύμφωνα με τη συνήθεια, αφιέρωνε τον ωραιότερο ταύρο που γεννιόνταν στον Ποσειδώνα και τον θυσίαζε στο θεό. Καθώς ο ταύρος που γεννήθηκε τότε ήταν σπάνιας ομορφιάς, ο Μίνωας θυσίασε άλλον μικρότερης αξίας. Ο Ποσειδώνας θύμωσε με τον Μίνωα κι έκανε τη γυναίκα του την Πασιφάη να ερωτευθεί τον ταύρο. Με τη ευρηματικότητα του Δαίδαλου, η Πασιφάη έσμιξε με τον ταύρο και γέννησε το Μινώταυρο της μυθολογίας. Αυτός είχε διπλή φύση, το πάνω μέρος του σώματός του μέχρι τους ώμους ήταν ταύρος, ενώ το υπόλοιπο άνθρωπος. Λέγεται, λοιπόν, πως, για να μένει το τέρας, ο Δαίδαλος έφτιαξε τον Λαβύρινθο, του οποίου οι δίοδοι ήταν ελικοειδείς και δεν μπορούσαν να βρουν την άκρη τους όσοι δεν τις ήξεραν και εκεί ζούσε ο Μινώταυρος που έτρωγε τους επτά νέους και επτά νέες που έστελναν οι Αθηναίοι»… (Διόδωρος Σικελιώτης, βίβλος 4, 60-77)

Σύμφωνα με άλλες παραλλαγές του μύθου, με το που έγινε βασιλιάς ο Μίνωας, ζήτησε από τους θεούς σημάδι για το αν τον εγκρίνουν, ζήτησε «ελέω Θεού βασιλεία». Από τη θάλασσα τότε αναδύθηκε ένας πανέμορφος ταύρος και στη συνέχεια ο Ποσειδώνας ζήτησε από το Μίνωα να του τον θυσιάσει. Καθώς ο ταύρος που αναδύθηκε ήταν σπάνιας ομορφιάς, ο Μίνωας θυσίασε άλλον μικρότερης αξίας. Ο Ποσειδώνας θύμωσε με το Μίνωα κι έκανε τη γυναίκα του την Πασιφάη να ερωτευθεί τον ταύρο. Ο Δαίδαλος, κατόπιν αιτήματος της Πασιφάης, έφτιαξε μια ωραία χάλκινη ή ξύλινη αγελάδα που την έντυσε με προβιές αγελάδων και μέσα της κλείστηκε η Πασιφάη. Και ήταν τόσο θαυμάσιο το κατασκεύασμα που ο ταύρος το νόμισε για ζωντανό και έτσι έγινε η τερατώδης ερωτική ένωση, η κτηνοβατική ερωτοτροπία, καρπός της οποίας ήταν ο ταυρόμορφος Αστέριος ή Μινώταυρος.

Οι μύθοι για το Θησέα ήταν η απάντηση της "ιωνικής" Αθήνας στον άλλο σπουδαίο ήρωα του αρχαίου κόσμου, τον Ηρακλή, Ο Θησέας θεωρούνταν ιδρυτής της πόλης των Αθηνών, μια και ο ίδιος συνοίκισε τους δήμους της Αττικής σε ενιαία πόλη που ονομάστηκε Αθήνα προς τιμή της προστάτιδάς του θεάς Αθηνάς. Ήταν γιος του Αιγέα και της Αίθρας και γεννήθηκε στην Τροιζήνα απ' όπου καταγόταν η μητέρα του. Ο Αιγέας έφυγε από την Τροιζήνα πριν γεννηθεί ο Θησέας, αλλά άφησε παραγγελία, αν το παιδί που θα γεννιόταν ήταν αγόρι, μόλις μεγάλωνε να πήγαινε στην Αθήνα. Η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Σε ηλικία δεκάξι ετών ξεκίνησαν οι άθλοι του, που πιστοποιούσαν ότι ήταν ένας εξαιρετικός και διαλεχτός ήρωας. ΄Εμαθε από τη μητέρα του ότι έπρεπε να κυλήσει ένα βράχο όπου ήταν κρυμμένα τα σανδάλια και το μαχαίρι του πατέρα του που θα τον συντρόφευαν στην πορεία του προς την Αθήνα και θα βοηθούσαν στην αναγνώρισή του από τον Αιγέα. Η πορεία αυτή αφορούσε το δρόμο από την Τροιζήνα προς την Αθήνα μέσω της επικίνδυνης στεριάς, αφού εκεί παραμόνευαν διάφοροι διαβόητοι ληστές. ΄Ολα αυτά, όμως, ήταν στα πλαίσια των απαραίτητων δοκιμασιών του νεαρού Θησέα που επρόκειτο να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο.
 
Η αποστολή για τον Μινώταυρο

Το γνωστότερο κατόρθωμα του Θησέα υπήρξε η θανάτωση του Μινώταυρου. Ο Μίνωας, για να τιμωρήσει τους Αθηναίους επειδή σκότωσαν το γιο του Ανδρόγεω, κήρυξε πόλεμο στον οποίο νίκησε. Ως ποινή των Αθηναίων όρισε κάθε εννιά χρόνια εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη και να κατασπαράζονται από το Μινώταυρο μέσα στον Λαβύρινθο. Ο Θησέας αποφάσισε να σαλπάρει για την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά σε αίμα. Πήρε τη θέση ενός από τους 7 νέους και απέπλευσε μαζί τους από το Φάληρο στις αρχές του μήνα Μουνυχιώνα. Στη Σαλαμίνα επέλεξε ως κυβερνήτη του πλοίου τον ικανότατο Ναυσίθοο και ως πρωρέα τον Φαίακα, αφού τότε οι Αθηναίοι δεν είχαν ακόμα ασχοληθεί με τη ναυτιλία. Καταπλέοντας στην Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη, και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την παντρευόταν. Μετά, του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον «Μίτο της Αριάδνης», ώστε όταν ο Θησέας έμπαινε στο λαβύρινθο να το ξετυλίγει, για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει το Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Πράγματι, ο ήρωας στερέωσε τη μία άκρη στην είσοδο του δαιδαλώδους οικήματος, αναζήτησε, βρήκε και σκότωσε το τέρας, και ξανατυλίγοντας το μίτο κατάφερε να βγει από τον Λαβύρινθο. Εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι της νύχτας, ο Θησέας, η Αριάδνη και οι υπόλοιποι νέοι δραπέτευσαν στο λιμάνι και πήραν με το πλοίο τους το ταξίδι της επιστροφής. Στο ταξίδι ωστόσο έκαναν μία στάση στη Νάξο. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα εμφανίστηκε ο θεός Διόνυσος και του είπε ότι έπρεπε να φύγουν από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του. Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε το θεό Διόνυσο κι έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί. Ο Διόνυσος (ή η Αφροδίτη ή οι Ώρες) της χάρισε χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την έφερε μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφθασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού. Απαραίτητη ήταν και μια στάση στο ιερό νησί της Δήλου για την προσφορά θυσίας στον Απόλλωνα.

Πριν την αναχώρηση, Αιγέας και Θησέας είχαν συμφωνήσει ότι ο δεύτερος θα σήκωνε τα λευκά πανιά αν ολοκλήρωνε με επιτυχία την αποστολή, αλλιώς οι σύντροφοί του θα άφηναν τα μαύρα, με τα οποία είχαν αναχωρήσει σε ένδειξη πένθους. Εξαιτίας όμως ίσως κάποιας κατάρας της Αριάδνης, κανένας δεν θυμήθηκε να αλλάξει τα πανιά. Ο Αιγέας βλέποντας το πλοίο να φθάνει με μαύρα πανιά από το ακρωτήριο Σούνιο αυτοκτόνησε από την απελπισία του πέφτοντας κάτω από το βράχο, δίνοντας έτσι στο Αιγαίο Πέλαγος το όνομά του. Βέβαια η λογικότερη εκδοχή τοποθετεί αλλού το σημείο παρατηρήσεως, αφού θα ήταν δύσκολο ο Αιγεύς να βρίσκεται συνεχώς επί εβδομάδες σε τόσο μακρινό (για την εποχή) σημείο όπως το Σούνιο έχοντας παρατήσει τα βασιλικά του καθήκοντα περιμένοντας τον Θησέα: έτσι λοιπόν, ο Αιγέας έβλεπε προς τη θάλασσα από το ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, όπου υπήρχε πύργος. Βλέποντας το πλοίο να επιστρέφει με μαύρα πανιά, έπεσε από τον πύργο και σκοτώθηκε. Στη θέση που έπεσε οι Αθηναίοι ίδρυσαν ένα μικρό φερώνυμο ιερό, το Αιγείον, που το κατέγραψε ο Παυσανίας ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη. Μόλις ο Θησέας επέστρεψε στην Αθήνα, οι Αθηναίοι εόρτασαν το γυρισμό του και τη νίκη του, που τους λύτρωσε από τον τρομερό φόρο, και τον ανακήρυξαν αμέσως βασιλιά τους.

Ερμηνεία του μύθου

Σχετικά με το νόημα του μύθου του Μινώταυρου έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με μία από αυτές, ο μύθος σχετίζεται με τους μύθους των Βάαλ και Μολώχ των Φοινίκων.

Η θανάτωση του Μινώταυρου συμβολίζει την κατάργηση του βαρβαρικού έθιμου της ανθρωποθυσίας από τον περισσότερο προοδευμένο ελληνικό πολιτισμό. Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Μίνωας και ο Μινώταυρος δεν είναι παρά μορφές του ίδιου προσώπου, και αντιπροσωπεύουν τον θεό Ήλιο. Ακόμα υπάρχει η άποψη ότι ο μύθος της θανάτωσης του Μινώταυρου συμβολίζει την απελευθέρωση των Ελλήνων από την κυριαρχία της Μινωικής Κρήτης.Παρατηρούμε, κατ' αρχάς, οτι ο λαβύρινθος βρισκόταν στην Κρήτη και, πιο συγκεκριμένα, στην Κνωσό, το αρχικό όνομα της οποίας ήταν Τρίττα.

Η Αριάδνη συνδέεται στενά και με την θεά Αθηνά, σαν Εργάνη Αθηνά, θεά της τέχνης και ιδιαίτερα της υφαντικής, όπως και η Αριάδνη εξαιτίας του μίτου. Σε συμβολικό επίπεδο έχει τις ιδιότητες της αράχνης, είναι αυτή που υφαίνει τον κόσμο, όπως η Μάγια στις βεδικές παραδόσεις.Σύμφωνα με μία πιο εσωτερική ερμηνεία του μύθου, η Αριάδνη είναι η ίδια η αντανάκλαση της ψυχής του ανθρώπου - ήρωα (Θησέας), που δίνοντας του τον μίτο, τον οδηγεί στον λαβύρινθο της Μάγια και του επιτρέπει όχι μόνο να βγει έξω, αλλά να φτάσει, πριν, στο κέντρο του λαβύρινθου, να αποκαλύψει δηλαδή το μυστικό της Μάγια, να κατανοήσει τον μηχανισμό αυτό, των ψευδαισθήσεων και μάλιστα να οδηγήσει και άλλους ανθρώπους.

Η Κρήτη σχετίζεται με το ''κεφάλι'' - πβ. ''κρήθεν'' (''απ' το κεφάλι'') ενώ παρεμφερή σημασία έχει και η πελασγική λέξη ''Τρίττα'' (πβ Τριτογένεια - επίθετο της Αθηνάς, που γεννήθηκε απο το κεφάλι του Δία).

Έτσι λοιπόν, ο λαβύρινθος συμβολίζει το λαβύρινθο μέσα στο ίδιο μας το κεφάλι, ή - με άλλα λόγια - τα λαβυρινθώδη μύχια της ανθρώπινης ψυχής.
Τι σημαίνει ο ταύρος που φόνευε όσους έμπαιναν στο λαβύρινθο; Και γιατί ταύρος;

Ο ταύρος κατείχε μια ιδιαίτερη σημασία στο συμβολισμό της μυθολογίας. Ήταν σύμβολο του Διόνυσου και, ως εκ τούτου, αναπαριστά τη ζωική ενέργεια. Επίσης, συμβολίζει την αρχή - το Α αντεστραμμένο είναι το κεφάλι ενός ταύρου. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι, εν προκειμένω, ο ταύρος συμβολίζει ειδικώτερα τις φονικές, ζωικές δυνάμεις των αρχέγονων ενστίκτων.

Τις οποίες καλείται να θέσει εκτός μάχης ο ίδιος ο ''επισκέπτης'' του λαβύρινθου της ψυχής, ο καθένας απο μας, αλληγορικά ο Θησέας.

Βρίσκοντας το δρόμο του στο λαβύρινθο με τη βοήθεια του Μίτου.

Τι σημαίνει ο Μίτος;

Ετυμολογικά, η λέξη αυτή είναι ανερμήνευτη, ''αγνώστου ετύμου'' (βλ. Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Μπαμπινιώτη, σελ. 1109)

Κατά τη γνώμη μου, η λέξη αυτή συνδέεται ετυμολογικά με τη ρίζα μ-(φωνήεν)-τ, που σχετίζεται με τη σκέψη (το τ εναλλάσσεται με τα επίσης οδοντικά δ και θ). Πβ. μήδ-ος (σκέψη), μέτ-ρον, Μήτ-ις (η σύζυγος του Δία, αλληγορικά η σοφία), μάθ-ησις (η εκπαίδευση της σκέψης), μέδ-ω (κυβερνώ - η σύνδεση μεταξύ κυβερνώ και σκέφτομαι φαίνεται και στο ρ. βουλεύομαι - σκέφτομαι και αποφασίζω), μητ-ήρ, μύθ-ος (αρχικά ο λόγος, η ομιλία - πβ. λόγος και λογική, σκέψη, κρίση) κ.ο.κ

Έτσι λοιπόν, ο Μίτος είναι η λογική σκέψη.

Αναλογίζομαι, κάποιες φορές, τη σημασία αυτού του μύθου για τους ανθρώπους της σημερινής εποχής...

Μιας εποχής ακραίας, εκτός μέτρου, απελευθέρωσης των ενστίκτων και των επιθυμιών, γεμάτης απο δεδομένα και πληροφορίες...

Μιας εποχής λαβυρινθώδους. Απο κάθε άποψη.

Πολλές φορές, ''χανόμαστε'' - όχι στη μετάφραση, απλά στην πολυπλοκότητα της ίδιας της ζωής, στην τυχαιότητα των επιθυμιών των δικών μας και των άλλων.

Γι' αυτό, χρειαζόμαστε - και θα χρειαζόμαστε πάντα - το Μίτο, τη λογική σκέψη.
Το μόνο που μπορεί να μας βγάλει απο το Λαβύρινθο.

http://www.krassanakis.gr/minotaur.htm
http://whttp//el.wikipedia
www.mythologia.8m.com/thiseas.html 
http://www.nea-acropoli-heraklio.gr/1/32.html 
http://www.a33.gr/viewtopic.php?f=23&t=8815

10/7/10

Άμα έχεις τύχη διάβαινε...


Σωστά. Προτιμάμε έναν κλήρο που να τρώει να πίνει και λογαριασμό να μη δίνει, να πονηροκοιμάται, να κληρονομεί, να μη δουλεύει, ούτε να φορολογείται, να κόβει, να ράβει και τελικά ν' απαλλάσεται λόγω εκκλησίας... Kληρώνει...

7/7/10

Umbria Jazz Festival 9-18 July 2010


This format brings together three different musical dimensions in three different settings.

Evening concerts at the Santa Giuliana Arena: it is here that the most famous names appear, artists who require a larger, more spacious venue.

Afternoons and nights at Teatro Morlacchi and Oratorio Santa Cecilia: two venues dedicated to the different forms – traditional and modern – of what is more strictly jazz (plus this year there will also be dance).

Free open-air concerts: the part of the festival for young people and families featuring more popular forms of music that have a more immediate appeal.

This year Umbria Jazz will once again be built around the format that for over thirty years has contributed so much to giving it its identity: for ten days, from morning until late at night, there will be music non-stop in some of the most beautiful settings of old Perugia. It is a festival for attentive, motivated listeners, but there is also plenty on offer for those who simply want to spend a peaceful holiday in Umbria with a soundtrack of jazz, soul, R & B, blues, gospel, pop and salsa.

The city of Perugia draws together the different parts of the festival. The venues in the old town centre, its art and history all contribute to create what one American critic has called “jazz Italian-style”. Perugiàs town squares, gardens, theatres, together with its restaurants and clubs all make a spectacular historic setting in which you can enjoy the contemporary sounds of jazz and the various musical forms that have derived from it.

Umbria Jazz 10's Program

Friday 9th July »

RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, TALKIN' SOUL: A special event with MARIO BIONDI & INCOGNITO, MITCH WOODS, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, MITCH WOODS, ALLAN HARRIS QUINTET, SHONTELLE NORMAN & SOUTHERN BLUES BAND, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, SERGIO COCCHI feat. FOUNDA (C) TION, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, ROOSEVELT UNIVERSITY JAZZ BAND, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND


Saturday 10th July »

ROSARIO BONACCORSO special guest FABRIZIO BOSSO, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, ALLAN HARRIS & FRIENDS, ROSARIO GIULIANI feat. JOE LA BARBERA, GABRIELE MIRABASSI/ANDRÉ MEHMARI, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, EAST PARK REGGAE COLLECTIVE, LA NOTTE DELLA TARANTA, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, MITCH WOODS, ROY HARGROVE QUINTET, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, AXÉ: MUSICA, DANZA, CAPOEIRA DELLE STRADE DI BAHIA,
GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, MITCH WOODS, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, SHONTELLE NORMAN & SOUTHERN BLUES BAND, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, ROOSEVELT UNIVERSITY JAZZ BAND, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND


Sunday 11th July »

TOM HARRELL/DADO MORONI DUO, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, ROCKIN’ DOPSIE & NEW ORLEANS FRIENDS, PIETRO TONOLO con PERUGIA JAZZ ORCHESTRA Dir. MARIO RAJA, TRIO REINHARDT, MANETTI & ECHE-PUIG, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, KYTEMAN'S HIP HOP ORCHESTRA, EAST PARK REGGAE COLLECTIVE, MARCUS MILLER, MITCH WOODS, MANETTI & ECHE-PUIG, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, SHONTELLE NORMAN & SOUTHERN BLUES BAND, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, ALLAN HARRIS QUINTET, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, JAZZ JUVENOCRACY - SARASOTA, FLORIDA, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND


Monday 12th July »

RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, TRIO REINHARDT, MANETTI & ECHE-PUIG, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, MARK KNOPFLER, MITCH WOODS, BOBBY HUTCHERSON & CEDAR WALTON QUARTET, MANETTI & ECHE-PUIG, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, ALLAN HARRIS QUINTET, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, SHONTELLE NORMAN & SOUTHERN BLUES BAND, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND


Tuesday 13th July»

RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, BOBO STENSON TRIO (w/ ANDERS JORMIN & JOHN FÄLT), FLORIN NICULESCU TRIO, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, JOE SAMPLE TRIO feat. RANDY CRAWFORD, THE MANHATTAN TRANSFER, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, MITCH WOODS, LOUIS SCLAVIS QUINTET (w/ MATTHIAS METZGER, MAXIME DELPIERRE, OLIVIER LÉTÉ, FRANÇOIS MERVILLE), COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, ALLAN HARRIS QUINTET, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, SUNFLOWER QUARTET, SERGIO COCCHI feat. FOUNDA (C) TION CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, JAZZ JUVENOCRACY - SARASOTA, FLORIDA, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND


Wednesday 14th July »

MAURICE BROWN EFFECT, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, TARKOVSKY QUARTET (FRANÇOIS COUTURIER,ANJA LECHNER, JEAN-MARC LARCHÉ, JEAN-LOUIS MATINIER), FLORIN NICULESCU TRIO, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, JULIAN LAGE GROUP, CHICK COREA FREEDOM BAND (feat. ROY HAYNES, CHRISTIAN McBRIDE, KENNY GARRETT), MITCH WOODS, STEFANO BOLLANI, FLORIN NICULESCU TRIO, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, ALLAN HARRIS QUINTET, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, SUNFLOWER QUARTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, SERGIO COCCHI feat. FOUNDA (C) TION, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, JAZZ SCHOOL STUDIO BAND - BERKELEY CALIFORNIA, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND


Thursday 15th July »

GIOVANNI TOMMASO APOGEO QUINTET, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, Thomas Conrad JAZZTIMES w/ Stefano Bollani, NIK BÄRTSCH’S RONIN w/ SHA, BJÖRN MEYER, KASPAR RAST, ANDI PUPATO, CHRISTIAN ESCOUDÉ TRIO GITAN, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, PAT METHENY GROUP w/ LYLE MAYS, STEVE RODBY, ANTONIO SANCHEZ, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, MITCH WOODS, ENRICO RAVA SPECIAL w/ STEFANO BOLLANI, TORE BRUNBORG, ANDERS JORMIN, MANU KATCHE’, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, ALLAN HARRIS QUINTET, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, MITCH WOODS, NICK THE NIGHTFLY QUINTET, SERGIO COCCHI feat. FOUNDA (C) TION, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE


Friday 16th July »

Renzo Arbore presenta il documentario “DA PALEREMO A NEW ORLEANS, E FU SUBITO JAZZ”, FAHIR ATAKOĞLU TRIO feat. HORACIO “EL NEGRO” HERNANDEZ, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, “DOWNBEAT Blindfold Test” by Dan Ouellette w/ Roberta Gambarini, ROBERTA GAMBARINI QUARTET, CHRISTIAN ESCOUDÉ TRIO GITAN, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, SONNY ROLLINS, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, MITCH WOODS, MELODY GARDOT, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, FUNK OFF, ALLAN HARRIS QUINTET, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND, UNIVERSITY OF CENTRAL OKLAHOMA ENSEMBLE


Saturday 17th July »

DAVID BINNEY QUARTET, HIROMI SHIMIZU & EMIKO TADA, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, ALLAN HARRIS & FRIENDS, GIOVANNI GUIDI & THE UNKNOWN REBEL BAND w/ GIANLUCA PETRELLA, DE VITO / WARREN DUO, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, HERBIE HANCOCK, TONY BENNETT, MITCH WOODS, RON CARTER GOLDEN STRIKER TRIO feat. MULGREW MILLER, RUSSELL MALONE, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, MITCH WOODS, SHONTELLE NORMAN & SOUTHERN BLUES BAND, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, FUNK OFF, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE

Sunday 18th July »

THE ALFREDO RODRIGUEZ TRIO, JOSÉ JAMES & JEF NEVE, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, ALLAN HARRIS & FRIENDS, THE ROSENBERG TRIO special guest BIRÉLI LAGRÈNE, JOSÉ JAMES & JEF NEVE, HILARY KOLE QUINTET, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, ALLAN HARRIS QUINTET, SONS E MOVIMENTOS DO DESEJO - PROJETO AXÉ MUSICA, DANZA E CAPOEIRA, HAMILTON DE HOLANDA - YAMANDU COSTA, GIOVANNI HIDALGO & HORACIO “EL NEGRO” HERNANDEZ, FIORELLA MANNOIA, RENATO SELLANI con MASSIMO MORICONI, MITCH WOODS, COOLBONE BRASS BAND FROM NEW ORLEANS, GUIDO PISTOCCHI DIXIELAND BAND, NICK THE NIGHTFLY NICE ONE!, FUNK OFF, KIM PREVOST & BILL SOLLEY, SHONTELLE NORMAN & SOUTHERN BLUES BAND, KING ELLIS feat. MEMPHIS ALL STAR R&B BAND, CHICK RODGERS and THE SOUL VILLAGE

http://www.umbriajazz.com/

Να ταξιδεύεις μονάχα... γύρω από το δικό μου φάρο που θα σου δίνει
τόσο φως όσο χρειάζεσαι να βλέπεις το λιμάνι σου....
Να ταξιδεύεις μοναχά μη λησμονήσεις...
γιατί το φεγγάρι θα έχω εκεί ψηλά
να μου γνέφει την πορεία σου..
Να ταξιδεύεις μονάχα για να ρθεις ξανά
και στο μουράγιο της καρδιάς μου να δέσεις σφιχτά!
 
Δακανάλη Μαρία

3/7/10

Γιόγκα: ένωση, συγχώνευση και συνειδητοποίηση της πλήρους αρμονίας


 Η Γιόγκα είναι μία μέθοδος ταλάντωσης ανάμεσα στις ανώτερες ευεργετικές όψεις του Σύμπαντος σε αντιστοιχία με τα εσωτερικά επίπεδα του ατόμου. Με άλλα λόγια το Σύμπαν είναι ο Μακρόκοσμος και η ύπαρξη του ασκούμενου είναι ο Μικρόκοσμος. Η Γιόγκα είναι απλά ο καταλύτης για την ένωση με τις ευεργετικές ενέργειες. Υπάρχουν επίσης οι ενέργειες του θανάτου, του πόνου και της καταστροφής, ότι έρχεται σε αρμονία με αυτές τις ενέργειες, δεν είναι Γιόγκα!

Η Γιόγκα συμπεριλαμβάνει βαθμιαίες επεκτάσεις του συνειδητού από το μετρήσιμο προς το άπειρο. Μέσα από τις τεχνικές της Γιόγκα το επίπεδο του συνειδητού επεκτείνεται σε σπουδαίο βαθμό και ο λαμβάνων χώρος της ανώτερης αντίληψης φτάνει στην υπέρτατη εξέλιξη της. Η επιστήμη εξάλλου έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 3,5% της ικανότητας του εγκεφάλου μας. Μία από τις κύριες ιδέες της Γιόγκα είναι ότι αν δεν εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας, δεν χρησιμοποιούμε παρά ένα πολύ μικρό μέρος της δύναμης μας. Με άλλα λόγια, όλοι μας κατέχουμε μέσα μας ένα σπουδαίο σύμπλεγμα λειτουργιών, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς να επωφεληθούμε. Όλες οι μορφές της Γιόγκα ξεκινούν από δύο θεμελιώδεις ιδέες: 1. Το ανθρώπινο ον είναι μία μινιατούρα του Σύμπαντος και 2. Η αρχή του μαγνητικού συντονισμού.

Ο συντονισμός είναι το θεμελιώδες μυστικό ολόκληρης της πρακτικής της Γιόγκα. Σε οποιαδήποτε ανάλυση, όποια μορφή της Γιόγκα ή οποιαδήποτε τεχνική της Γιόγκα είναι στην πραγματικότητα μια επιδέξια μέθοδος που τοποθετεί τον Μικρόκοσμο του ασκούμενου σε συντονισμό με ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα επίπεδα ενέργειας του Μακρόκοσμου. Η αναλογία του ραδιόφωνου, ταιριάζει απόλυτα εδώ. Το Σύμπαν είναι κάτι σαν ένας κεντρικός ραδιοφωνικός σταθμός, καθώς το άτομο ενεργεί σαν ένα ράδιο που εκπέμπει και λαμβάνει. Συνεπώς οποιαδήποτε κοσμική ενέργεια εκπεμφθεί από ένα κοσμικό κέντρο, γαλαξία, ή αστέρι, μπορεί να ληφθεί από την αντίστοιχη μήκους κύματος εστία μέσα στο άτομο, με τον ίδιο τρόπο που ένα ράδιο μπορεί και συντονίζεται με διαφορετικές συχνότητες. Μέσα μας, όλοι έχουμε σημεία αντιστοιχίας με τις ενέργειες του Μακρόκοσμου, και αφού δεν ήμαστε όλοι Γιόγκι, αυτά τα σημεία είναι λανθάνοντα ή κοιμώμενα.

Συνεχίζοντας την αναλογία μας με το ράδιο, μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή συντονισμού στον άνθρωπο, είναι το μυαλό, και αυτό είναι η δύναμη της αυτοσυγκέντρωσης. Μέσα από την αυτοσυγκέντρωση και συγκεκριμένες τεχνικές της Γιόγκα, το όν αναπτύσσει τον συντονισμό και αφυπνίζει τα κρυμμένα σημεία αντιστοιχίας συντονισμού. Αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα. Επομένως οποιαδήποτε τεχνική της Γιόγκα που εξασκείται χωρίς την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση του μυαλού την κάνει πιο πολύ σαν γυμναστική. Αφότου η αυτοσυγκέντρωση απαιτεί εστίαση του μυαλού πάνω σε ακριβή ζώνη, ο ασκούμενος πρέπει επίσης να γνωρίζει ακριβώς που να συγκεντρωθεί για να συντονιστεί με τις κοσμικές και τις γαιώδεις ενέργειες. Αυτό ακόμα είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα και λιγότερα γνωστά μυστικά της Γιόγκα. Συνεπώς η αυτοσυγκέντρωση και η επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε άσκηση, είναι ουσιώδης.

Με αυτόν τον τρόπο, η σκέψη γίνεται δύναμη και είμαστε υπεύθυνοι για τις σκέψεις που εκπέμπουμε. Αν εκπέμψουμε κακές σκέψεις, μέσω του συντονισμού θα λάβουμε ενισχυμένες κακές σκέψεις. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιος οφείλει να πλησιάσει την Γιόγκα με θετική και ευεργετική διάθεση, αποβάλλοντας κάθε κακή, άχρηστη ή επιβλαβή σκέψη.

Μέσω του συντονισμού, έχει κανείς ελεύθερη πρόσβαση στις απεριόριστες, βασικά ατελείωτες, ενέργειες του Μακρόκοσμου, καθώς η ενέργεια του Μικρόκοσμου είναι περιορισμένη. Αυτό εξηγεί πολλά από τα φαινομενικά «θαυμαστά» επιτεύγματα που έχουν κάνει διάσημους τους μεγάλους Γιόγκι.

Ο εξαγνισμός του ασκούμενου είναι ακόμα απαραίτητος για να αυξήσει τον συντονισμό. Αυτό επιτρέπει στην ενέργεια να ρέει ανεμπόδιστα και ταυτόχρονα επιτρέπει στον ασκούμενο να την ελέγχει. Ο εξαγνισμός επίσης εγγυάται συντονισμό μόνο με τις ευεργετικές ενέργειες, σε αντίθεση με τις ακάθαρτες όψεις.

Από την παραπάνω ανάλυση, γίνεται ξεκάθαρο ότι κάθε επίπεδο του Σύμπαντος έχει ένα αντίστοιχο σημείο μέσα στον ανθρώπινο Μικρόκοσμο. Αυτά τα σημεία ονομάζονται κέντρα δύναμης, πλέγματα, ουσίες (σύμφωνα με τον Πλάτωνα), ή στα Σανσκριτικά τσάκρα. Ο σκοπός της Γιόγκα είναι να αφυπνίσει, να ενεργοποιήσει χαρούμενα και να αναπτύξει και τα επτά κέντρα δύναμης.

Συνήθως ο κοινός άνθρωπος έχει ένα κυρίαρχο τσάκρα, το οποίο είναι μια μικρή έμφυτη εξέγερση ενός ή περισσοτέρων τσάκρα. Τα χαρακτηριστικά αυτού του συγκεκριμένου τσάκρα φανερώνουν την συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης του ατόμου.

Μέσω της αντιστοιχίας με τα επτά επίπεδα του Σύμπαντος, τα επτά τσάκρα περιγράφουν την σταδιακή μεταλλαγή του φάσματος των συχνοτήτων του ορατού και του πνεύματος. Αυτά τα επίπεδα ενεργούν και αλληλεπιδρούν μέσω του συντονισμού. Όταν ενεργοποιηθούν σωστά κάθε ένα από αυτά τα επτά συστήματα, τότε παράγουν ένα συγκεκριμένο πεδίο ενέργειας, ή αλλιώς σφαίρα ενέργειας. Η ένταση αυτού του πεδίου είναι ανάλογη με τον βαθμό της ενεργοποίησης.

Στο sampi εφαρμόζεται το παραδοσιακό σύστημα του Πατάντζαλη (hatha Γιόγκα), τα οκτώ στάδια της Γιόγκα καθώς και άλλα συστήματα της Γιόγκα, που μαζί με την hatha Γιόγκα, έχουν τον ίδιο ουσιώδη στόχο. Την κατάκτηση του Απόλυτου ή την τελειότητα του ανθρωπίνου όντος.

Οκτώ στάδια της Γιόγκα

1. Yama, ή ¨περιορισμοί¨. Συμπεριλαμβάνει τους κανόνες της συμπεριφοράς, έτσι ώστε να φτάσεις σε μία κατάσταση βαθειάς αρμονίας με όλα τα άλλα όντα.

2. Niyama, ή γενικές κατευθύνσεις. Συμπεριλαμβάνει τους κανόνες της συμπεριφοράς, έτσι ώστε να φτάσεις σε μία κατάσταση βαθειάς εσωτερικής ισορροπίας.

3. Asana, οι τοποθετήσεις (στάσεις). Βάζει τον άνθρωπο έτσι ώστε να συντονιστεί, ή να έρθει σε πλήρη συμφωνία με συγκεκριμένες ευεργετικές όψης του Μακρόκοσμου. Μέσα από τις Asana κανείς έχει στόχο να καταφθάσει σε βιοενεργητική ισορροπία, χρησιμοποιώντας τεχνικές που αυξάνουν την επαγρύπνηση της ύπαρξης.

4. Pranayama, οι τεχνικές των Γιόγκι για να «ρυθμίσουν» τη ζωτική αναπνοή. Μέσα από αυτό ο ασκούμενος γίνεται γνώστης του prana, της λεπτοφυούς και ζωτικής σημασίας συμπαντικής ενέργειας. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι αυτές οι ανάσες διαφέρουν από τις απλές τακτικές αναπνοών! Ο ασκούμενος σκοπεύει να ισορροπήσει ψυχο-νοητικές ενέργειες μέσα από ειδικές τεχνικές αναπνοών.

5. Pratyahara, η απόκλιση της προσοχής στον εαυτό μας. Με άλλα λόγια η αναρρόφηση όλων των αισθήσεων μέσα στον εαυτό μας. Η προσπάθεια να γνωρίσουμε ένα αντικείμενο μέσα από την απόκλιση των ανερχόμενων αισθήσεων. (οπτική ενός αντικειμένου από το υποκείμενο).

6. Dharana, συγκέντρωση. Η στιγμιαία γνώση του αντικειμένου μέσα από την απουσία του ανερχόμενου εγώ. (π.χ. η μερική όψη ενός αντικειμένου, αλλά ακόμα με παράσιτα).

7. Dhayna, διαλογισμός. Ολοκληρωτική γνώση ενός αντικειμένου λόγω της εκμηδένισης του απατηλού εγώ. (υπάρχει γνώση του αντικειμένου χωρίς την νοερή επέμβαση του εγώ).

8. Samadhi, το στάδιο της συνειδητοποίησης του ουσιώδη Εαυτού μας. Αυτό προσδίδει απόλυτη γνώση μέσω της ένωσης μεταξύ της απόλυτης ουσίας του μικρόκοσμου της ύπαρξης και της απεριόριστης ουσίας του Μακρόκοσμου.


Οι διακλαδώσεις του συστήματος της Γιόγκα

Bahiranga-yoga (το εξωτερικό, ορατό μέρος της Γιόγκα)

Karma yoga: η Γιόγκα μέσα από την οποία γίνεσαι ένα με το υπέρτατο μέσω της κίνησης. Όταν τα αποτελέσματα ή τα ‘φρούτα’ της κίνησης αφιερώνονται στο θεϊκό.

Bhakti yoga: η Γιόγκα της παγκόσμιας αγάπης, της αυταπάρνησης και της αυτόπροσφοράς στο Ανώτερο.

Raja-yoga: (η βασιλική Γιόγκα, η ανώτερη Γιόγκα), ή Antaranga-yoga, η εσωτερική Γιόγκα, του συνειδητού. Η Γιόγκα της ένωσης με το Μακροκοσμικό, στοχεύοντας την ενίσχυση της δύναμης της σκέψης, την απόκτηση πλήρους ελέγχου του μυαλού και την αφύπνιση του Τρίτου Ματιού (ajna chakra).

Jnana yoga: η Γιόγκα της ένωσης με τις υπέρτατες δυνάμεις της σκέψης, της διαίσθησης και την αφύπνιση της ικανότητας της διάκρισης.

Laya yoga: η Γιόγκα της τέλειας ένωσης με συγκεκριμένες άπειρες σφαίρες των δυνάμεων του Σύμπαντος.

Mantra yoga: η Γιόγκα μέσα από την οποία καθιστάς τον εαυτό σου σε συντονισμό με διάφορες περίπλοκες ενέργειες του Σύμπαντος μέσα από διάφορους αρχικούς (ονοματοποιημένους) ήχους.

Tantra yoga: η Γιόγκα της απόλυτης επέκτασης του πεδίου του συνειδητού, ή της ολιστικής Γιόγκα, που συμπεριλαμβάνει ένα σύνθετο εύρος μεθόδων και τεχνικών. Ενσωματώνουν την σεξουαλική ενέργεια ανάμεσα σε άλλες, με σκοπό να επιτύχουν πνευματική εξέλιξη μέσω της μεταστοιχείωσης και της εξιδανίκευσης του σεξουαλικού δημιουργικού δυνητικού στον άνδρα και την γυναίκα.

Kundalini yoga: η Γιόγκα της εξέγερσης και της κατεύθυνσης προς την κολοσσιαία υποβόσκουσα δύναμη, που βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής μας στήλης, στο muladhara chakra.

Yantra yoga: η Γιόγκα της τηλεπαθητικής ένωσης με συγκεκριμένες ενέργειες ή σφαίρες δυνάμεων του Σύμπαντος, με οδηγό ειδικών γεωμετρικών διαγραμμάτων που έχουν συλληφθεί και έχουν αποκαλυφθεί για αυτόν τον λόγο.

Kriya yoga: η Γιόγκα του έσχατου εξαγνισμού και συντονισμού με αγνές ενέργειες.

Nada yoga: η Γιόγκα της συγχώνευσης με οδηγό τους εσωτερικούς ήχους (nada).

Svara yoga: η Γιόγκα των μυστικών ρυθμών της Φύσης, που βρίσκονται στην γνώση αόρατων δυνάμεων και τη συσχέτιση τους με τις επιδέξιες αναπνοές του ανθρώπου έτσι ώστε να εκτεθούν οι κρυμμένες αιτίες των συμπαντικών διαδηλώσεων.

Hatha yoga: η πιο δημοφιλής μορφή Γιόγκα στην Δύση, η οποία βασίζεται στην εξισορρόπηση των θεμελιωδών πόλων του όντως, τις ηλιακές (+) και τις σεληνιακές (-) ενέργειες. Στοχεύει στον τελειότερο έλεγχο πάνω στο σώμα, την ανάνηψη ή την διατήρηση της υγείας, και τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις ζωτικές ενέργειες.

Γενικά όλα τα παραπάνω συστήματα της Γιόγκα και η Hatha Yoga ειδικά, δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με καμία θρησκεία. Ο πιστός κάθε θρησκείας ή ο μη πιστός ή ακόμα και ο άθεος, μπορούν με επιτυχία να εξασκηθούν σε οποιοδήποτε σύστημα της Γιόγκα. Δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται ότι θα τους υποβληθούν αρχές που θα έρθουν σε αντίθεση με τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

http://www.sampi.gr/indexgr02.html