ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΚΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ
Save animals in China!
Η Heather Mills McCartney αποκαλύπτει τις βιαιότητες και τις αποτρόπαιες πράξεις της κινεζικής βιομηχανίας γούνας.(Σε περίπτωση συναισθηματικής υπερευαισθησίας ΜΗ δείτε αυτό το βίντεο)
Ξέρεις από πού προέρχεται ο γιακάς από αληθινή γούνα που στολίζει την κουκούλα σου, το μπουφάν, το καπέλο, το κασκόλ, τις μπότες σου; Από εκτροφές ζώων σε απάνθρωπες συνθήκες, κι έπειτα δολοφονημένα και ξεπετσιασμένα τις περισσότερες φορές ΖΩΝΤΑΝΑ! Εκείνος ο γιακάς υπήρξε η γούνα ενός υπέροχου ζώου από το οποίο ξεριζώθηκε για μια μόδα ανούσια, που μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτήν. Μια ανούσια μόδα με ανούσιους οπαδούς. Περισσότερα από 50 εκκατομύρια ζώα αποδεκατίζονται κάθε χρόνο για τη χρήση της γούνας σε παρόμοια προιόντα ένδυσης και υπόδυσης. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σφαγή διαλέγοντας να μποικοτάρουμε τις αγορές που εμπορεύονται τις γούνες;
ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ
ΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ
ΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ
Άγρια ζώα στοιβαγμένα σε μικροσκοπικά μεταλλικά κλουβιά όπου σκίζονται τα πόδια τους προκαλώντας παραμορφώσεις. Το στρες και η ταλαιπωρία που υπομένουν στη φυλακή τους προκαλούν νευρωτικές συμπεριφορές, κανιβαλισμό κι αυτοτραυματισμούς, λόγοι για τους οποίους ποτίζονται με ηρεμιστικά και ψυχοφάρμακα. Τα συσκευασμένα αυτά ζώα δεν μπορούν να αντέξουν τη ζέστη και το κρύο, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να καλυφθούν ή να ξεφύγουν.
ΠΑΓΙΔΕΣ
Τα ζώα πιάνονται σε παγίδες στο φυσικό τους περιβάλλον και χωρίς να μπορούν να ελευθερώσουν το πόδι τους για να ξεφύγουν, παραμένουν σ αυτή την αγωνιώδη κι επίπονη κατάσταση για μέρες. Αν τα ζώα αυτά κριθούν ακατάλληλα για τη βιομηχανία πετιούνται στ' αζήτητα.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ
Μετά από μακρά περίοδο φυλάκισης σε άθλιες συνθήκες οι εκτροφείς σκοτώνουν τα ζώα σε χώρους με γκάζι, με κατάγματα στο σβέρκο, με ηλεκτρική κένωση στο στόμα, στον κόλπο, στον πρωκτό, χτυπήματα με μπαστούνι ή βελόνες στο κρανίο.
ΝΟΥΜΕΡΑ ΘΥΜΑΤΩΝ
Για ένα μόνο πανωφόρι δίνουν τη ζωή τους 240 ζώα, γάτες, σκύλοι, κουνέλια, κογιότ, βιζόν, φώκιες, αλεπούδες, λύκοι, κ.α. που φτάνουν τα 50 εκ. θύματα ετησίως.
ΜΟΛΥΝΣΗ
Οι επεξεργασίες κι οι βαφές των δερμάτων φορτώνουν το περιβάλλον με χημικά τοξικά προιόντα υψηλότατου κινδύνου.
ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΖΩΩΝ
Η βιομηχανία της γούνας προσπαθεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές προτείνοντας τώρα πια όχι μονάχα πανωφόρια αλλά και αξεσουάρ σε προσιτές τιμές όπως γιακάδες, κασκόλ, ακόμη και διακοσμητικά είδη. Αυτά τα είδη πολλές φορές δουλεύονται με τρόπους που δεν είναι άμεσα εμφανές το ότι πρόκειται για αληθινή γούνα. Τα ζώα είναι πλάσματα ευαίσθητα στον πόνο όσο κι οι άνθρωποι και θα έπρεπε να τα σεβόμαστε με τον ίδιο τρόπο, διότι μόνο από άγνοια κι εγωισμό θα μπορούσαν να θεωρούνται είδος κατώτερο του ανθρώπου και στην υπηρεσία του.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ, ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ!
Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΗ
Εκτροφεία ζώων και ετήσια παραγωγή γούνας σε νούμερα
Φιλανδία: περισσότερα από 1.500 εκτροφεία, 2,1 εκ. γούνες βιζόν και 2,1 εκ. γούνες αλεπούς.
Γερμανία: υπάρχουν ακόμα 26 εκτροφεία με μια ετήσια παραγωγή 150.000 γουνων
Aυστρία: τα εκτροφεία έχουν απαγορευτεί. Δέκα χρόνια πριν ήταν εκατοντάδες.
Bέλγιο: περίπου 15 εκτροφεία για 120.000 γούνες
Λουξεμβούργο: δεν υπάρχουν εκτροφεία
Δανία: η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα με 12,3 εκ. βιζόν σε 5000 εκτροφεία!
Μεγάλη Βρετανία: τα εκτροφεία των ζώων απαγορεύτηκαν στις αρχές του 2003.
Γαλλία: παράγει ετησίως περίπου 150.000 γούνες βιζόν
Ιρλανδία: στη νότια Ιρλανδία υπάρχουν ακόμα 6 εκτροφεία που παράγουν περίπου 140.000 γούνες βιζόν ετησίως και τουλάχιστον 2 εκτροφεία για αλεπούδες και 1.800 γούνες ετησίως.
Oλλανδία: τα εκτροφεία απαγορεύτηκαν μέσα στο 2008.
Μέχρι τότε τα στοιχεία ανέφεραν 3 εκ. γούνες βιζόν σε 200 εκτροφεία ζώων.
Noρβηγία: ετήσια παραγωγή 370.000 γούνες βιζόν και 370.000 γούνες αλεπούς σε 500 περίπου εκτροφεία.
Ισπανία: ετήσια παραγωγή 150.000 γούνων
Σουηδία: 1,3 εκ. γούνες βιζόν το χρόνο σε 160 εκτροφεία. Εκείνα της αλεπούς έχουν απαγορευτεί από το 2001.
Ηνωμένες Πολιτείες: 1 εκ. βιζόν σε 400 εκτροφεία.
Καναδάς: παράγει 1 εκ. γούνες βιζόν το χρόνο σε 200 περίπου εκτροφεία κυρίως στο Οντάριο.
Στη Νέα Σκωτία υπάρχει μια εκατοντάδα εκτροφείων αλεπούς.
Πηγή: www.campagnaaip.net -ITALIA
απόδοση από τα ιταλικά- Ξένια Παπαδημητρίου
απόδοση από τα ιταλικά- Ξένια Παπαδημητρίου
CAMPAGNE E GRUPPI CONTRO L' INDUSTRIA DELLA PELLICCIA
Kαμπάνιες και γκρουπ κατά της βιομηχανίας της γούνας (θα βρείτε πολλές πληροφορίες)
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ...
Της Ζωγιας Kουταλιανου
Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές πρόβλημα βρέθηκαν οι κάτοικοι του δήμου Ασκίου Κοζάνης, όταν το πρωί της Δευτέρας χιλιάδες γουνοφόρα ζωάκια βιζόν πλημμύρισαν τον ημιορεινό οικισμό του Καλονερίου, κάνοντας επιδρομές σε κοτέτσια και αυλές, κατασπαράζοντας κότες και κουνέλια. Πολλά από αυτά βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια, ακόμη και στην αυλή του δημαρχείου, όπου ένα μάλιστα επιτέθηκε σε ένα τετράχρονο κορίτσι και το δάγκωσε στο πόδι, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει μεγάλο τραύμα.
Το «κουτί της Πανδώρας» ή καλύτερα τα κλουβιά όπου ζούσαν τα βιζόν είχαν ανοίξει άγνωστοι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, παραβιάζοντας δύο φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων της περιοχής, το δέρμα των οποίων χρησιμοποιείται στα γούνινα επανωφόρια, καπέλα, κ.α. και απελευθερώνοντας περίπου έξι χιλιάδες μικρά ζώα.
Οι υποψίες για το συμβάν πέφτουν στην οργάνωση «Κοράκια της εκδίκησης» («Corvus Revengis») που τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν απελευθερώσει περισσότερα από χίλια βιζόν από εκτροφείο της γειτονικής Σιάτιστας.
Σε προκήρυξή τους, τότε, οι δράστες έκαναν λόγο για «γενοκτονία και άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας χιλιάδων ζώων», ενώ προειδοποιούσαν όσους ενδιαφέρονται για την κοινοτική επιδότηση για εκτροφεία γουνοφόρων ζώων να φροντίσουν να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους...
Ωστόσο, τα χιλιάδες βιζόν που βρήκαν τον δρόμο προς την ελευθερία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα τόσο για την πανίδα όσο και για τους ανθρώπους, καθώς είναι σαρκοβόρα και επιθετικά, όπως επιβεβαίωσε και το ατυχές περιστατικό της επίθεσης στο μικρό κορίτσι. «Η γιαγιά του κοριτσιού αναγκάστηκε να το χτυπήσει με την εφημερίδα για να αποκολληθεί από το πόδι της. Οι κάτοικοι μετρούν απώλειες σε οικόσιτα ζώα, ενώ ανακαλύπτουν τα βιζόν ακόμη και μες στα σπίτια τους, γέμισε ο τόπος από αυτά», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Ασκίου, κ. Βασ. Πάτρας, εξηγώντας πως αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και τον Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκε το πρώτο αντίστοιχο περιστατικό.
Από την πλευρά τους οι εκτροφείς επισημαίνουν πως τα ζώα αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν ελεύθερα, καθώς είναι προϊόντα εκτροφής, εισαγόμενα από Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία και ΗΠΑ. «Από τα έξι χιλιάδες είναι ζήτημα αν θα επιβιώσουν τα είκοσι. Αυτοί που το έκαναν, προκάλεσαν μεγαλύτερο κακό παρά καλό», παρατήρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων, κ. Βασ. Δήμτσας, σημειώνοντας πως «τέτοιες πράξεις συνεπάγονται την καταστροφή του κλάδου και μόνο από ασυνείδητους και θρασύδειλους μπορεί να προέρχονται».
Οπως εξήγησε, τα δύο εκτροφεία υπέστησαν ζημία μεγαλύτερη των 350.000 ευρώ, ενώ με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ασχολούνται 35 μονάδες της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας όπου εκτρέφονται περίπου εκατό χιλιάδες γουνοφόρα ζώα.
Η γούνα τους κατά κύριο λόγο εξάγεται σε δημοπρατήρια των ΗΠΑ, της Δανίας και της Φινλανδίας, ενώ ένα μικρό μέρος της πρώτης ύλης παραλαμβάνουν οι γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας.
Tα πατούν Ι.Χ
Ο ίδιος προσέθεσε πως η ζημιά των δύο εκτροφέων ήταν ολοκληρωτική, καθώς περίπου τριακόσια ζώα σκοτώθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ τα μισά, που έγινε εφικτό να περισυλλεγούν, αναστατωμένα και έχοντας χάσει την οικογένειά τους, στρέφονται ενάντια στους ομοίους τους.
Εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων επισημαίνουν πως ο κανιβαλισμός των ζώων είναι νευρωτική συμπεριφορά που οφείλεται στη διαβίωση σε αιχμαλωσία και σε συνθήκες συνωστισμού.
Ωστόσο, όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου «Αργος», κ. Ε. Δόδουρα, «δεν αποτελεί λύση η απελευθέρωσή τους σε ένα ανοίκειο και άρα επικίνδυνο για αυτά περιβάλλον, όπου μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο και την εγχώρια πανίδα, μολονότι συνήθως οι συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης των ζώων είναι απάνθρωπες, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές ούτε και επίσημα στοιχεία για τις συνθήκες στα εκτροφεία, αν και πλούσιο σχετικό φωτογραφικό υλικό υπάρχει στο Διαδίκτυο».
Κατά την ίδια, άλλωστε, ο κλάδος της γούνας γνωρίζει σοβαρές δυσκολίες στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων επιχορηγούνται προκειμένου να επιβιώσουν.
«Η δική μας πρόταση είναι να αντικατασταθεί αυτή η δραστηριότητα με άλλες, φιλικότερες στο περιβάλλον και πιο βιώσιμες, που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ο οικοτουρισμός, οι βιοκαλλιέργειες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», κατέληξε. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-08-09
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...
Παραθέτω διαφημιστικό κείμενο Oίκου του οποίου την επωνυμία δεν αναφέρω για ευνόητους λόγους:
"Γουνάκι βιζόν με γιακά ρενάρ και μπάσκα από γούνα lynx"
Πάντα πιστoί στην αξεπέραστη ποιότητά μας, σας παρουσιάζουμε ένα κομψό και εύχρηστο μαύρο γουνακι βιζον με γιακα μονοκόμματο ρεναρ (αλεπού) άριστης ποιότητας, μπάσκα απο γούνα lynx στο φυσικό της χρώμα και με σκερτόζικο κούμπωμα. Είναι ένα διαχρονικό κομμάτι πού θα είναι πάντα στη μόδα και δεν θα το αποχωρισθείτε ποτέ!
Κατάλληλο για σπορ και αμπιγιέ εμφανίσεις. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210......... "
Αλήθεια, πόσο κομψό μπορεί να είναι ένα πτώμα που δεν θα αποχωριστώ ποτέ; Πώς μπορώ να το φορέσω επάνω μου και να χαρώ, ενώ ξέρω πόσο υπέφερε; Πόσο μου είναι απαραίτητο ενώ υπάρχουν τόσα συνθετικά για να με προστατεύουν από το κρύο -κι απ' τη μόδα;... VIEWER